EP wil borstkankersterfte met kwart terugdringen
Het Europees Parlement wil de gemiddelde sterfte door borstkanker in de Europese Unie met 25 procent terugdringen. Dit werd donderdag in Straatsburg bekendgemaakt.
Het Europees Parlement nam woensdag een rapport aan waarin staat dat voor 2008 maatregelen getroffen moeten worden die de gemiddelde sterfte aan borstkanker met 25 procent verlagen. Momenteel bestaan er bij de bestrijding van deze ziekte nog grote verschillen tussen de lidstaten. Zo hebben slechts acht van de vijftien EU-landen een programma voor bevolkingsonderzoek. Het Nederlandse programma strekt tot voorbeeld.
Bij de lidstaten wordt erop aangedrongen zo snel mogelijk alle vrouwen tussen de 50 en ten minste 69 jaar een tweejaarlijkse mammografie-screening aan te bieden. Vroegtijdige ontdekking van kanker verhoogt de overlevingskansen.
CDA-europarlementariër en -woordvoerder Ria Oomen-Ruijten: „Iedere vrouw die aan borstkanker lijdt moet het recht hebben te worden behandeld door een multidisciplinair team. Dat team dient te bestaan uit artsen die ervaren zijn op het gebied van borstchirurgie, alsmede uit radiologen, oncologen, pathologen, verpleegkundigen en röntgenassistenten die gespecialiseerd zijn op het gebied van borstaandoeningen.”
Behalve dat vindt zij dat iedere vrouw na een screenings- of klinisch onderzoek binnen vijf werkdagen moet worden geïnformeerd over het resultaat van het onderzoek en dat geen enkele vrouw bij wie borstkanker is gediagnostiseerd, langer dan vier weken moeten hoeven wachten op het begin van de behandeling.
In gevallen waarin daarvoor medische gronden bestaan, moeten vrouwen de mogelijkheid hebben een borstsparende operatie te ondergaan, teneinde het aantal onnodige borstamputaties te verlagen.
Oomen: „Het is een goede zaak dat in het zesde Europese kaderprogramma voor onderzoek in totaal 400 miljoen euro beschikbaar is voor kankeronderzoek, maar we hebben de Europese Commissie en de lidstaten dringend verzocht meer middelen beschikbaar te stellen voor kankeronderzoek. Doel van dat onderzoek moet zijn om de samenhang tussen kanker en potentiële risicofactoren zoals tabak, voeding, hormonen en levensstijl (gewicht, lichamelijke activiteit) beter te leren kennen. Baarmoederhalskanker kan bijvoorbeeld beter worden aangepakt en genezen met de nieuwe HPV-test. Datzelfde geldt ook voor prostaatkanker.”
Amerikaanse onderzoekers hebben mogelijk een middel ontdekt dat de uitzaaiing van (borst)kanker kan voorkomen. De onderzoekers zijn er in geslaagd de mogelijkheid van kankercellen om te hechten aan andere cellen te reduceren en daarmee de kansen op uitzaaiing te verkleinen. Ze hebben een menselijk eiwit dat er voor zorgt dat kankercellen aan ander cellen kunnen vastplakken, van die eigenschap ontdaan. Maar het zal nog lang duren voor duidelijk is of het onderzoek, dat is uitgevoerd in het San Francisco Medical Center, van betekenis kan zijn voor de behandeling van kanker bij mensen.
Ondertussen stelden Chinese en Australische onderzoekers in het medische tijdschrift International Journal of Cancer dat regelmatige beweging, zelfs al is het maar huishoudelijk werk, kan helpen om baarmoederkanker te voorkomen. Het onderzoek werd uitgevoerd door de universiteit in de Australische stad Perth en een ziekenhuis in Hangzhou onder negenhonderd Chinese vrouwen. Onderzoeksleider Colin Binn stelt dat huishoudelijk werk een positief effect heeft op de lichamelijke gezondheid. „Huishoudelijk werk is eigenlijk lichte tot gemiddelde lichamelijk oefening.” Een half uur tot 40 minuten per dag sporten, bleek de beste bescherming tegen baarmoederkanker te bieden.