Buitenland

Grens Egypte - Gaza wordt heropend

CAIRO (ANP/AFP) – De grens tussen de al jaren belegerde Gazastrook en Egypte zal worden heropend.

29 April 2011 08:15Gewijzigd op 14 November 2020 14:44

Dat heeft de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Nabil al-Arabi, vrijdag in een vraaggesprek met de nieuwszender al-Jazeera gezegd.

De Gazastrook is een van de dichtstbevolkte en armste gebieden ter wereld en wordt al jaren door Israël belegerd. Er wonen meer dan 1,6 miljoen, overwegend berooide mensen. Egypte heeft in overleg met Israël geholpen de Gazastrook te isoleren en heeft de 12 kilometer lange grens gesloten. De nieuwe bewindsman al-Arabi noemde dat beleid van zijn voorgangers vrijdag „beschamend”.

Het regime van de in februari afgetreden president Hosni Mubarak was fel gekant tegen de Palestijnse versie van de Egyptische Moslim Broederschap, de Islamitische Verzetsbeweging Hamas, die in 2006 de Palestijnse verkiezingen won en sinds 2007 de Gazastrook domineert. Mubarak kwam in 1981 aan de macht en moest 11 februari na bijna drie weken van hevige onlusten en protesten aftreden. Een militaire raad regeert Egypte voorlopig.

Woensdag werd bekendgemaakt dat Hamas in Caïro eindelijk een akkoord heeft bereikt met de seculiere ‘oude garde’ van de Palestijnse politiek, de partij Fatah. Ze zijn het eens geworden over de vorming van een interim-regering en het houden van nieuwe verkiezingen. Fatah, die enkele enclaves in door de Israël bezette Westelijke Jordaanoever beheerst, en Hamas stonden op voet van oorlog. Ze hadden onder Egyptische leiding jarenlang in Caïro een vruchteloze dialoog gevoerd.

Israël beschouwt Hamas als een terroristische beweging en heeft met steun van westerse bondgenoten geprobeerd Hamas politiek te negeren en tot ‘het getto’ Gazastrook te beperken. Maar dat lijkt met de toenadering tussen Hamas en Fatah en de aangekondigde heropening van de grens van de Gazastrook met Egypte niet gelukt.

Een anonieme regeringsfunctionaris zei vrijdag in Jeruzalem dat Israël erg bezorgd is over de ontwikkelingen. Hamas heeft een gevaarlijke militaire machine opgezet in de noordelijke Sinaï, aan de grens met Gazastrook, aldus de zegsman. „We zijn erg verontrust over de ontwikkelingen in Egypte, door de stemmen die roepen om opzegging van het vredesverdag (met Israël), door de toenadering tussen Egypte en Iran en de betere relaties tussen Egypte en Hamas.”

De Palestijnse Gazastrook stond, met uitzondering van vier maanden Israëlische bezetting in 1956, onder Egyptisch militair bestuur van 1949 tot de 1967. Van 1967 tot 2005 hield Israël de strook bezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer