Israël poogt in te spelen op Palestijnse staat
JERUZALEM – Nu het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat steeds dichterbij lijkt te komen, bezint Israël zich op tegenmaatregelen. Een van de opties is het annexeren van delen van de Westelijke Jordaanoever.
De Palestijnse Autoriteit is al maandenlang bezig internationale steun te verwerven voor de erkenning van een toekomstige Palestijnse staat. Een aantal landen in Latijns-Amerika heeft al op voorhand een Palestijnse staat in wording erkend.
Maar de échte slag hoop de Palestijnse Autoriteit in september te slaan, als de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij elkaar komt. De Palestijnen zijn van plan een resolutie in stemming te brengen die in erkenning van een soevereine staat voor het Palestijnse volk voorziet. Dat zou Israël internationaalrechtelijk en in diplomatiek opzicht in een lastig parket brengen.
Israël zit op zijn beurt dan ook niet stil. Israëlische diplomatieke vertegenwoordigingen in ruim dertig landen hebben de opdracht gekregen om met regeringen in gesprek te gaan en landen ertoe over te halen de bewuste resolutie niet te steunen.
Israël is desondanks bang dat het met deze lobbyactiviteiten internationale erkenning van een Palestijnse staat niet kan afwenden. En dus wordt er dezer dagen in Jeruzalem koortsachtig nagedacht over manieren om de schade voor de Joodse staat zo beperkt mogelijk te houden.
Een van de opties is het annexeren van een deel van de Westelijke Jordaanoever. Het gaat dan om de grote Joodse nederzettingen op de Westbank en om de Jordaanvallei. Met dat voorstel kwam minister van Infrastructuur Uzi Landau onlangs. Deze week lichtte hij zijn plan uitvoerig toe in een interview met het dagblad The Jerusalem Post.
„We moeten voor onze belangen opkomen”, aldus Landau. „We moeten onszelf beschermen. Als zoiets gebeurt (erkenning van een Palestijnse staat, RD) ga ik mijn regering voorstellen onze soevereiniteit uit te breiden over de Jordaanvallei en over de dichtbevolkte blokken die we in Judea en Samaria hebben.”
Twee maanden geleden bracht de rechtse partij Nationale Unie een wetsvoorstel in stemming dat voorzag in volledige Israëlische soevereiniteit over de Westelijke Jordaanoever. Dat plan kreeg slechts de steun van de indieners. Veel parlementariërs van de regeringspartijen onthielden zich van stemming, omdat zij zich wilden houden aan de afspraak dat de coalitie met één stem spreekt. Hun onthouding was echter wel een teken naar welke kant zij leunen.
Parlementariër Danny Danon (Likud) organiseert volgende maand een bijeenkomst ter promotie van annexatie van de Jordaanvallei en van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Diverse vooraanstaande wetenschappers en oud-politici zullen daar spreken.
Volgens Danon betekent het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat de doodsteek voor de Osloakkoorden van 1993. „Daarin staat dat de definitieve grenzen door onderhandelingen zullen worden vastgesteld. Eenzijdige acties betekenen een schending van de akkoorden. Als de Palestijnen een eigen staat uitroepen, zijn wij bevrijd van alle diplomatieke, economische en veiligheidsverplichtingen die we in de Osloakkoorden zijn aangegaan.”
Premier Netanyahu heeft zich nog niet over het plan uitgesproken. Volgens peilingen zou de meerderheid van de parlementariërs van zijn Likudpartij vóór het voorstel stemmen.
Intussen neemt, mede door de huidige onrust in de Arabische wereld, in Israël de hoop dat er überhaupt een akkoord met de Palestijnen wordt gesloten met de dag af. Minister Uzi Landau: „Wie weet wat er in de toekomst gaat gebeuren met elke overeenkomst die we met een stamleider in Judea of Samaria tekenen?”