„West-Europa nog warmer door invloed Indische Oceaan”
UTRECHT – In West-Europa zou het nog warmer kunnen worden dan gedacht. Klimaatmodellen houden namelijk geen rekening met de invloed van de Indische Oceaan op de warme Golfstroom.
Dat vermoeden oceanografen van Universiteit Utrecht en het onderzoekscentrum NIOZ. Ze publiceren hun bevindingen donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
De wereldwijde oceaanstromingen staan niet op zichzelf, maar beïnvloeden elkaar. Zo kent de stroming in de Indische Oceaan het zogenaamde Agulhaslek bij de kust van Zuid-Afrika. Daar ‘lekt’ warm water van de Indische naar de zuidelijke Atlantische Oceaan. De warme wervels die daarbij ontstaan, trekken naar de koudere noordelijke Atlantisch Oceaan.
De opening van het lek is zeer gevoelig voor variaties in de Indische Oceaan. „Het lijkt erop dat door een sterker lekkende Indische Oceaan de warme Golfstroom in kracht toeneemt. Hiermee neemt dan ook de temperatuur in West-Europa de komende twintig jaar toe”, aldus Will de Ruijter, hoogleraar oceanografie aan de Universiteit Utrecht.
Het onderzoek geeft aan dat met de opwarming van de aarde de Indische Oceaan aanzienlijk meer water lekt naar de Atlantische Oceaan.
Over de invloed van klimaatverandering op de warme Golfstroming in de Atlantische Oceaan is veel discussie onder wetenschappers. „De invloed van het Agulhaslek is tot nu toe sterk onderbelicht geweest in de discussie over een veranderende Golfstroom”, aldus De Ruijter.
De Ruijter en NIOZ-projectleider Herman Ridderinkhof komen in de eerste week van mei op het Afrikaanse eiland Mauritius bij elkaar om een groot programma van waarnemingen en computersimulaties te ontwerpen, die gericht zijn op de verbinding tussen de oceanen rond Zuid Afrika.
Op basis daarvan gaan ze de huidige klimaatmodellen aanpassen.