Sensor in luier waarschuwt bij verzadiging materiaal
Wanneer is incontinentiemateriaal doordrenkt met vocht? Een chip in de luier geeft het antwoord. Het plaatje in de vorm van een wegwerpbare sensorsticker signaleert wanneer de luier vol is. Dat voorkomt onnodig verschonen of verschonen als het te laat is.
De sensorsticker is een nieuw product van de technische ondernemers Benno Groosman en Gerard Vaandrager. Beiden studeerden bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor een studieopdracht ontdekten ze een oud patent van TNO dat incontinentieverband met twee signaaldraden beschrijft.
Eind 2008 richtten Groosman en Vaandrager het bedrijf Salusion op en kochten ze als basistechnologie een ander oud patent van TNO Eindhoven. Dat beschrijft het meten van vocht door een RFID-tag: een microchip die gehecht aan een antenne een signaal geeft.
Beiden hebben de beschreven techniek ontwikkeld tot een praktische toepassing. Daarvoor kochten ze aanvankelijk dozen met incontinentiemateriaal bij de apotheek en experimenteerden daarmee aan de keukentafel. Ze goten er water, limonade en koffie op en zochten naar het verzadigingspunt.
Zo werd Salusion geboren. De naam is een knipoog naar het Latijnse woord voor welzijn, ”salus”, en het Engelse ”solution”, oplossing. Een oplossing voor een welzijnsprobleem dus. En wat bijna vier jaar geleden begon als een experiment wordt eind dit jaar aangeboden op de zorgmarkt: een sensorsticker in een incontinentieverband die een draadloos signaal afgeeft naar een scanner zodra het materiaal verzadigd is.
Dat een verzadigd incontinentieverband inderdaad een probleem is, ontdekten Groosnam en Vaandrager toen ze contact zochten met Paul van Houten, specialist ouderengeneeskunde van de Zonnehuisgroep Amstelland in Amstelveen.
Van Houten is gepromoveerd op incontinentiezorg in zorginstellingen. Vaandrager: „Hij juichte onze ontwikkeling van een vochtsensor toe. Dat zou onnodige verschoonrondes in zorginstellingen voorkomen of momenten dat de verschoonronde te laat kwam en de patiënt in bed dreef.”
Ongeveer 30 procent van de verschoningen is te vroeg of te laat, weten de twee technische ondernemers uit onderzoek in samenwerking met Van Houten. Vaandrager: „Ben je er op tijd bij, dan hoef je niet te verschonen of onverzadigde incontinentieverbanden weg te gooien. Dat is minder belastend voor de patiënt en kostenbesparend voor het verpleeghuis. Op deze manier bieden zorginstellingen een efficiënter zorgproces en meer kwaliteit.”
Volgens de jonge ondernemers van Salusion zorgen verschillende ontwikkelingen voor uitdagingen in de gezondheidszorg. „De vergrijzing zal toenemen. De beroepsbevolking zal afnemen. Hierdoor zal er minder zorgverlenend personeel beschikbaar zijn. Ouderen blijven langer thuis wonen. Tegelijk zal de behoefte aan intensieve ouderenzorg groeien. Deze ontwikkelingen creëren kansen”, zegt Vaandrager. „Daar spelen wij op in.”
Hoe breng je als nieuwbakken ondernemers een nieuwe vinding op de markt? Vaandrager: „We hebben contact gezocht met Syntens, een overheidsorganisatie waarvan de adviseurs helpen met adviezen. Een adviseur wees ons op de competitie van de Shell LiveWire Award.”
LiveWire (zie kader) is een internationaal stimuleringsprogramma van oliemaatschappij Shell, gericht op jonge ondernemers in de technische innovatieve sector. Groosman en Vaandrager deden mee met twintig andere jonge innovatieve ondernemers. Uiteindelijk sleepten ze in januari de Shell LiveWire Award 2010 in de wacht: 10.000 euro en ook nog eens de publieksprijs van 2500 euro. De levensgrote cheques prijken voor het raam van het Salusionkantoor in Delft.
Met enige trots demonstreert Vaandrager het incontinentieverband met de sensorsticker. „Bij mannen iets naar voren in de luier geplaatst, voor vrouwen iets naar achter. Als de sticker het verzadigingspunt heeft bereikt, gaat er een signaal naar een draagbare scanner die gemakkelijk door verzorgend personeel kan worden gebruikt. Het apparaat oogt vriendelijk en is discreet voor de patiënt. De scanner wordt nog verder ontwikkeld.”
De technostarters probeerden hun sensorsticker uit in de incontinentiezorg bij zorgstellingen van Pieter van Foreest in de regio Delft. Tijdens hun experimenten bewezen ze dat hun vinding werkt.
De sensorsticker gaat ongeveer 1 euro per stuk kosten. De technostarters zijn inmiddels met zorginstelling Pieter van Foreest in gesprek om de sensorsticker te implementeren. Verder zijn ze in gesprek met vijf tot tien zorginstellingen die openstaan voor deze innovatie.
Vaandrager en Groosman willen hun product ook in de thuiszorg en de gehandicaptenzorg invoeren. Daarvoor zijn inmiddels contacten gelegd met het ministerie van VWS.
Rol van Shell
Het LiveWireprogramma is ooit bij een Shellvestiging in Schotland begonnen om jongeren vooruit te helpen. Landelijk projectleider Patricia van Schie: „De passie waarmee jonge ondernemers hun product ontwikkelen en er echt in geloven om het op de markt te brengen, is geweldig.”
Wat in Schotland begon, zet zich voort bij Shell Nederland. „Met het LiveWireprogramma ondersteunen we jonge ondernemers bij de verdere ontwikkeling van hun bedrijf”, zegt Van Schie.
Shell doet dit samen met Syntens. De 300 bedrijven die aan LiveWire meedoen, kunnen drie jaar lang bij de coaches van Syntens terecht voor adviezen. Shell financiert workshops, trainingen en netwerkbijeenkomsten. Van Schie: „Zo dragen we bij aan de ontwikkeling van het innovatieve klimaat in Nederland. Al die inspanningen leiden tot verrassende resultaten.”