Economie

Zuinigheid niet voor elk Europees land hetzelfde

BRUSSEL – „Het zijn zuinige tijden voor de Europeanen”, concludeerde de Europese Commissie deze week bij de indiening van de begroting voor de EU in 2012. Zuinig? In een aantal hoofdsteden verstaan ze daar iets anders onder.

Drs. A. A. C. de Rooij
22 April 2011 19:04Gewijzigd op 14 November 2020 14:40

De Poolse Eurocommissaris Janusz Lewandowski (Begroting) probeert duidelijk te maken dat hij zijn uiterste best doet om de geldstromen uit de kas in Brussel zo veel mogelijk te beperken. Bij de presentatie van de budgettaire plannen voor volgend jaar hield hij vol dat die aansluiten bij het bezuinigingsklimaat in de lidstaten. Hij sprak verder van „een hachelijke evenwichtsoefening tussen besparingen en groeibevorderende maatregelen voor de 500 miljoen burgers.”

Om zijn goede wil te tonen, heeft hij de uitgaven voor het ambtelijk apparaat van de Commissie bevroren. Geen cent erbij. De EU krijgt steeds meer taken. Het ligt daarom voor de hand extra mensen aan te trekken. Maar dat gebeurt dus niet. En het mes wordt gezet in dienstreizen, kantoorruimte, conferenties, onderzoeken, ict en personeelsopleidingen.

De kosten van de eigen instellingen omvatten slechts 6 procent van de totale begroting. Op andere terreinen zijn we gebonden aan eerder aangegane verplichtingen, benadrukt Lewandowski. De voorgestelde verhoging van 4,9 procent, tot een niveau van 132,7 miljard euro, is volgens hem het absolute minimum om de juridische verbintenissen na te komen.

Europarlementariër Mulder (VVD) tekent hierbij aan: „De grote vraag is in hoeverre de ramingen van de Commissie realistisch zijn. Dat zal de komende maanden onderzocht moeten worden. Immers, voor het jaar 2010 schatte zij de uitgaven 4 miljard tot 5 miljard euro te hoog in.”

Minder kan echt niet, meent Lewandowski. In een toelichting op zijn voorstel merkt hij verder op: „We hebben nagegaan welke onderdelen van de begroting tegenvallende prestaties vertoonden, waarna er middelen zijn verschoven naar programma’s en initiatieven die tot concrete resultaten in het veld leiden. Voorts hebben we ervoor gekozen te investeren in gebieden die bijdragen tot economische groei en ontwikkeling: de EU-begroting is een crisispakket.”

Maar daar komt hij niet mee weg. Er wacht een stevig gevecht met de lidstaten. Dat staat vast „De EU-officials in Brussel hebben in deze tijden van zuinigheid het gevoel met de werkelijkheid verloren”, zo reageerde de Britse minister van Financiën, Osborne, op de beoogde stijging van bijna 5 procent. Vanuit Den Haag klinken eveneens sterk afwijzende geluiden.

In juni bepalen de ministers van de lidstaten hun standpunt. Het Europees Parlement spreekt zich in oktober uit. Naar verwachting zijn daarna harde onderhandelingen nodig om een compromis te bereiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer