Jonge vrijwilliger: Vakantie met gehandicapten is voor mij een topweek

Naast haar baan als doktersassistente is ze als vrijwilliger op zeven terreinen actief. Van de plaatselijke kerkbibliotheek tot de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden. En van de kerkelijke vrijwillige thuiszorg tot het districtsbestuur van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG). Als Machteld Herweijer (21) moet kiezen wat ze het liefst doet, noemt ze echter zonder aarzelen het leiden van vakantieweken voor mensen met een verstandelijke handicap. „Dat staat met stip op één.”

21 April 2011 19:38Gewijzigd op 14 November 2020 14:39
Als Machteld Herweijer (21) moet kiezen wat ze het liefst doet, noemt ze echter zonder aarzelen het leiden van vakantieweken voor mensen met een verstandelijke handicap. Foto Machteld Herweijer
Als Machteld Herweijer (21) moet kiezen wat ze het liefst doet, noemt ze echter zonder aarzelen het leiden van vakantieweken voor mensen met een verstandelijke handicap. Foto Machteld Herweijer

In het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in haar woonplaats Dirksland heeft Herweijer een baan van 36 uur per week. „Om 5 uur ’s middags zit mijn werk erop. Dan heb ik ruimte voor andere zaken.” Ze relativeert het aantal vrijwilligersfuncties dat ze heeft met de opmerking dat diverse werkzaamheden niet veel tijd kosten. „Het inlezen van De Saambinder voor de blindenbibliotheek doe ik eens in de zes weken een paar uur. Mijn inzet voor de kerkelijke vrijwillige thuiszorg wisselt sterk. Doordat ik overdag werk, zijn bijvoorbeeld mijn mogelijkheden voor huishoudelijke hulp beperkt. Ik heb wel een periode regelmatig een gehandicapt meisje in bad gedaan, maar er zijn ook maanden dat ik niets voor de thuiszorg doe.”

Deze zomer neemt ze voor de vierde keer als staflid deel aan een vakantieweek voor mannen met een verstandelijke handicap. De vakantie wordt georganiseerd door de Bond van Vrouwenverenigingen van de Gereformeerde Gemeenten. Herweijer verheugt zich er nu al op. „Zo’n week is intensief, maar geeft ook veel voldoening. Voor mij is het echt een topweek.”

Vorig jaar verbleven 36 verstandelijk gehandicapte mannen met hun begeleiders in Nunspeet, dit jaar staat het Noord-Brabantse Diessen op het programma. „We hebben een afwisselend programma. Elke dag is er een Bijbelvertelling en op zondag doen we een Bijbelquiz. De overige dagen ondernemen we allerlei activiteiten, zoals een rondvaart of een bezoek aan een brandweerkazerne of een museum. We besteden ook veel tijd aan koffiedrinken en spelletjes.”

Herweijer vindt het fijn dat de deelnemers dezelfde kerkelijke achtergrond hebben als zijzelf. „We voeren soms waardevolle gesprekken, waarbij we van elkaar leren. Ik had eens een gesprek met een gast die erg bezig was met het overlijden van zijn vader. Uiteindelijk zei hij heel eenvoudig: „Als de Heere God iets doet, doet Hij het omdat het goed voor ons is.” Voor hem was dat genoeg. Dat zal niet iedereen in dezelfde omstandigheden hem nazeggen.”

In haar omgeving kent Herweijer veel mensen die vrijwilligerswerk doen. Soms stuit ze echter ook op onbegrip over haar belangeloze inzet voor anderen. „Ik hoor wel eens: Wat levert het je eigenlijk op? Dan zeg ik: Veel waardering, maar daar gaat het mij niet om. Ik vind het leuk om te doen en het is mooi dat ik er anderen mee kan helpen.”

Dit is de tweede aflevering van een serie over jonge mensen die zich als vrijwilliger actief inzetten voor de samenleving. Tips? Mail naar mensen@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer