Economie

Akkoord banken over sociale en milieunormen

Tien van de grootste internationale banken, waaronder ABN Amro en Rabobank, zijn het eens geworden over strikte sociale en milieunormen bij beslissingen over het financieren van infrastructuurprojecten. Dat hebben ze woensdag bekendgemaakt.

ANP
5 June 2003 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

De zogenoemde Equator Principles zijn gebaseerd op al langer bestaande normen van de Wereldbank en worden toegepast op basis van vrijwilligheid. De principes gelden voor de hele wereld, maar zullen in de praktijk vooral van belang zijn voor projecten in ontwikkelingslanden, zoals de bouw van stuwdammen, pijpleidingen, krachtcentrales en mijnen.

De banken zullen daarbij letten op negatieve gevolgen voor de plaatselijke bevolking en het milieu, zoals water- en luchtvervuiling en ontbossing. Ook de veiligheid wordt beoordeeld.

Naast ABN Amro en Rabobank zijn de deelnemers aan het akkoord de Amerikaanse Citigroup, HypoVereinsbank en WestLB uit Duitsland, Barclays Bank en Royal Bank of Scotland uit Groot-Brittannië, Crédit Lyonnais (Frankrijk), Westpac (Australië) en Credit Suisse (Zwitserland).

Verwacht wordt dat binnen enkele weken meer grote banken zich aansluiten en dat de normen uiteindelijk een standaard worden voor de hele branche. ING Groep liet in een reactie weten te kijken naar alle initiatieven, maar zei ook dat de besluitvorming over deelname nog niet is afgerond

Voor ABN Amro zal er niet veel veranderen. De bank zegt de normen al enkele jaren te hanteren. „We zijn redelijk leidend. Het is belangrijk dat andere banken nu ook meedoen. Dat geeft meer transparantie voor de klanten en de buitenwereld en zorgt ervoor dat voor de banken gelijke voorwaarden gaan gelden”, aldus een woordvoerder van ABN Amro. De bank is van plan aparte rapporten te gaan publiceren over sociale en milieuaspecten van haar kredietverlening.

Volgens het Britse bureau Dealogic waren de tien banken vorig jaar goed voor 14,5 miljard dollar (12,4 miljard euro) aan projectfinanciering. Dat komt overeen met 30 procent van het wereldtotaal aan consortiumleningen voor dergelijke doelen. Dealogic geeft voor ABN Amro een bedrag aan leningen van 895 miljoen dollar en voor Rabobank 254 miljoen dollar. De Equator Principles worden van toepassing op alle leningen voor projecten die een investering vergen van 50 miljoen dollar of meer.

De belangengroep Milieudefensie acht de afspraken een eerste stap op weg naar een duurzaam investeringsbeleid. Het akkoord is echter gebaseerd op vrijwilligheid en „zonder spijkerharde afspraken over naleving is dit akkoord een wassen neus.”

Uitvoering, controle en openheid van de banken zijn onvoldoende geregeld en daardoor bestaat er geen enkele garantie dat de banken niet langer geld lenen voor projecten die tot grote sociale en milieuproblemen leiden, aldus Milieudefensie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer