Gezondheid

Gojibessen / groeihormoon / verzakking

Is het gebruik van gojibessen ook aan te raden voor galpatiënten? Dit in verband met de vele pitjes die de bessen bevatten. Kunnen zulke pitjes zich ook in de blindedarm ophopen?

21 April 2011 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 14:38

Goji blijkt een Aziatische bes te zijn die van oorsprong in de Himalaya groeit. Het is de vrucht van de Lycium barbarum, ofwel Chinese boksdoorn. Barbarum is afgeleid van barbarismus, het Latijn voor ongewoon, buitenlands.

De gedroogde vruchten, die lijken op rozijnen, genieten een toenemende belangstelling. Ze zitten vol vitaminen, antioxidanten en mineralen. De smaak zou tussen die van de cranberry en de kers in zitten. Het is voor mij de vraag of deze bes onze inheemse framboos of blauwe bes overtreft. Informatie hierover ontbreekt.

Aan de gojibessenworden veel goede eigenschappen toegeschreven, zoals verbetering van de leverfunctie. Over pitjes wordt niet gesproken. Ze zullen in ieder geval niet zo groot zijn dat ze problemen geven voor uw blindedarm. Vooralsnog staat voor mij de framboos als gezondste kleine vrucht op nummer één.

J. H. Baan, huisarts


Ik ben 24 jaar en menstrueer al jaren niet meer. Volgens de gynaecoloog heeft dit met het groeihormoon te maken, maar ik groei al lang niet meer. Zijn er nog andere oorzaken mogelijk en kan de cyclus nog terugkomen?

Het uitblijven van de menstruatie bij een vrouw die eerder wel ongesteld is geweest, heet in medische termen ”secundaire amenorrhoe” en kan uiteenlopende oorzaken hebben.

De menstruele cyclus wordt geregeld vanuit de hypofyse, een klein orgaan in het hoofd, onder aan de hersenen. Dit orgaan maakt de stuurhormonen LH en FSH, die de cyclus regelen.

Uitval van de cyclus kan het gevolg zijn van een verhoogde prolactineaanmaak in de hypofyse, waardoor het LH en FH onderdrukt worden. Die onderdrukking wordt onder anderen gezien bij mensen die extreem sporten (topsporters), maar ook bij mensen met een depressie of anorexia nervosa.

Daarnaast zijn er nog veel andere oorzaken te noemen. Het groeihormoon wordt ook in de hypofyse gemaakt, maar speelt geen directe rol bij de cyclus. Als de menstruatie uitblijft (om andere reden dan zwangerschap of overgang) is het goed om de oorzaak hiervan uit te zoeken, ook in verband met het risico op botontkalking. In veel gevallen kan na behandeling van de oorzaak de cyclus weer terugkomen, maar dit hangt af van de oorzaak.

Dr. M. den Heijer, internist-endocrinoloog


Als vrouw (63) heb ik last van een forse ‘verzakking’. Kan het gevaarlijk zijn als ik wacht tot september, waar ik de voorkeur aan geef, of is het beter om eerder naar de dokter te gaan voor een behandeling?

Verslapping van de bekkenbodem kan ertoe leiden dat de baarmoeder naar beneden zakt. We onderscheiden vier stadia van verzakkingen. Bij stadium 3 komt de baarmoeder gedeeltelijk buiten de vagina en bij stadium 4 geheel (totale prolaps). Sommige vrouwen hebben er veel last van, anderen nauwelijks.

Een paar klachten kunnen optreden. Door het uitzakken van de baarmoeder gebeurt het soms dat de plasbuis, die voor de baarmoeder/vagina loopt, afgeknikt wordt. Hierdoor kunnen sommige vrouwen plotseling niet meer plassen. Anderen kunnen de urine niet meer ophouden (incontinentie) of er ontstaan blaasontstekingen.

Verder kan er voortdurend bloedverlies optreden. Dit bloedverlies wordt veroorzaakt door wondjes aan de baarmoedermond, die ontstaan doordat de baarmoeder buiten het lichaam komt. Anderen hebben een zwaar gevoel in de onderbuik. Bij stadium 3/4 is het verstandig eerder naar de dokter te gaan. Simpele behandeling is een ring, waardoor de bekkenbodem de baarmoeder weer draagt. Ook kan fysiotherapie helpen. Mogelijk is een operatie nodig.

J. A. Spaan, huisarts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer