KPN schrapt duizenden banen in Nederland
AMSTERDAM (ANP) – Telecombedrijf KPN schrapt in Nederland duizenden banen. Dat maakte de onderneming donderdag bekend. In totaal worden 4000 tot 5000 arbeidsplaatsen geschrapt, gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Het gaat om 20 tot 25 procent van het personeel.
Het bedrijf wil daarmee de kosten fors verlagen om negatieve trends op de Nederlandse mobiele markt het hoofd te bieden. Het is de eerste grote maatregel voor de twee weken geleden aangetreden topman Eelco Blok. Hij zei in een toelichting dat het weliswaar moeilijke maatregelen zijn, „maar het hoort erbij”. „Door deze maatregelen investeert KPN in zijn toekomst.”
Blok benadrukte dat KPN hiermee niet meer banen schrapt dan in de afgelopen jaren. In de periode 2005-2010 schrapte het bedrijf onder voorganger Ad Scheepbouwer al zo’n tienduizend banen.
De sanering bij het bedrijf valt onder een meerjarenbesparingsplan tot 2015. KPN wil vooral banen schrappen aan de achterkant van het bedrijf, waar mensen niet direct te maken hebben met klantcontact. „Voorbeelden hiervan zijn het monitoren van netwerken en het voorbereiden van offertes”, zei Blok in een toelichting. Dit werk wil KPN uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven, onder meer in India.
CNV
CNV-Publieke Zaak is overvallen door het nieuws dat KPN fors in het aantal banen gaat snijden. De vakbond betreurt het banenverlies en wil zo snel mogelijk met KPN om tafel om te praten over verlenging van het sociaal plan.
Het bedrijf zegt te moeten snijden omdat mensen minder bellen en sms’en. Op zich kan vakbondsbestuurder Anselma Zwaagstra zich daar wel iets bij voorstellen, maar ze wil het wel met cijfers onderbouwd zien. Het verbaast haar dat dit probleem „opeens” binnen een paar weken of maanden opduikt.
Abvakabo
Gedwongen ontslagen bij KPN zijn voor Abvakabo FNV onbespreekbaar. Dat heeft bestuurder Joost van Herpen donderdag laten weten.
De vakbond is onaangenaam verrast door het nieuws dat KPN fors gaat snijden in het personeelsbestand. „Er is hierover geen enkel contact met de bond geweest”, aldus de vakbondsbestuurder. Doorgaans doet KPN dat wel.
Van Herpen stelt dat het bedrijf elk kwartaal meer winst maakt. Wat hem betreft is er „alle aanleiding voor een pittig gesprek”.
Winstwaarschuwing
Het telecombedrijf gaf donderdag tevens een winstwaarschuwing af. KPN verwacht dat de winst door tegenvallende ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie dit jaar lager uitkomt dan eerder werd voorspeld.
Het gebruik van sociale media en mobiele applicaties om te communiceren zorgt voor een daling in het ‘traditionele’ bel- en sms-verkeer. De huidige abonnementsvormen spelen volgens KPN onvoldoende in op deze trend, die volgens het bedrijf in de tweede helft van het eerste kwartaal versnelde.
In maart daalde het sms-verkeer met 10 procent op jaarbasis, terwijl dit een jaar eerder in dezelfde periode nog met 10 procent steeg, aldus KPN.
Om die trend tegen te gaan wil het bedrijf nieuwe abonnementsvormen introduceren, met mobiele internetdiensten als uitgangspunt. Het zou volgens de net aangetreden topman Eelco Blok gaan om „geïntegreerde bundels”. Daarbij maakt het niet uit of de abonneehouder gebruikmaakt van internet-, sms- of beldiensten. Nadere details over de nieuwe abonnementen kondigt het bedrijf op 10 mei aan, bij de gedetailleerde toelichting van de toekomstplannen.
KPN mikt nu op een bedrijfsresultaat (ebitda) van meer dan 5,3 miljard euro in 2011. Eerder ging KPN nog uit van groei ten opzichte van 2010, toen het resultaat uitkwam op 5,5 miljard euro.
Aandeelhouders worden gespaard. Het bedrijf handhaaft zijn dividendvoorstel van 0,85 euro per aandeel en het aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro dat begin dit jaar is gestart.
Om klaar te zijn voor de toekomst, wil het bedrijf 100 miljoen euro extra investeren in het Nederlandse netwerk, onder andere in het VDSL-netwerk waarmee KPN onder meer televisieklanten bedient. Wel blijven de totale investeringen onder het maximum van 2 miljard euro dit jaar, dat KPN eerder beoogde.
„We zien negatieve trends in Nederland. Ik ben verheugd met de sterke onderliggende prestaties in Duitsland en België, waar wij blijven investeren”, zei de nieuwe topman van KPN. Het klantenaantal van het Duitse E-Plus steeg in het eerste kwartaal met 533.000 naar meer dan 21 miljoen. In België daalde de omzet, onder meer door afgedwongen tariefsverlagingen.
In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet op jaarbasis met 1,3 procent tot 3,24 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) daalde met 4,1 procent tot 1,27 miljard euro.