Rugwervelschrijven / bloedverlies / neusspray
Zo’n zeven jaar geleden werden bij mij (vrouw, 57 jaar), via een MRI-scan versleten rugwervelschijven geconstateerd. Daardoor raken (vooral bij het zitten) zenuwen bekneld. Dit is in de loop der jaren verergerd. De arts adviseert om bij de pijnpoli de beknelde zenuw(en) ‘lam’ te laten leggen, zodat de pijn afneemt. Is dit een verantwoorde methode of adviseert u een andere remedie?
Een afwijking op een MRI-scan is geen bewijs dat de oorzaak van de rugpijn daar zit. Een nauwkeurig onderzoek door een specialist met vaardigheid op dit gebied is belangrijker.
Door de behandelaars van chronische rugpijn wordt verschillend gedacht over de waarde van diverse injectietechnieken. Dat maakt een eenduidig antwoord op uw vraag lastig. Sommigen pleiten ervoor om te adviseren vooral te blijven bewegen en bedrust te vermijden. Anderen wijzen op soms goede resultaten van injecties, bijvoorbeeld van een blokkade van een zenuwwortel, vooral indien de pijn al lang bestaat en groter is dan 4 op een 10 puntenschaal.
De blokkade bestaat uit het verwarmen van de zenuw via een naald. Er zijn nieuwe ontwikkelingen waarbij niet de zenuw maar de tussenwervelschijf behandeld wordt. Daarnaast zijn medicijnen vaak nuttig, maar alleen die welke ook bij langdurig gebruik veilig zijn.
Drs. P. Lieverse, anesthesioloog-pijnarts
Een aantal weken geleden is bij mij een sigmoïdoscopie gedaan wegens niet zichtbaar bloedverlies via de ontlasting. Er is op een enkele darmuitstulping na niets bijzonders gevonden. De internist raadde mij aan over enkele maanden een colonscopie te laten doen. De huisarts vindt het niet nodig. Naar wie kan ik het beste luisteren?
Als er occult bloed (microscopisch kleine hoeveelheden bloed die niet met het blote oog zichtbaar zijn) in de ontlasting gevonden is, moet de hele dikke darm worden onderzocht. Afgezien van wat de klachten ook zijn.
Het kan namelijk een aanwijzing zijn dat er hogerop in de darm toch iets is wat de oorzaak is van het bloedverlies, dus een poliep of een gezwel. En dat wil je niet missen!
Een sigmoïdoscopie is dus onvoldoende omdat daarbij alleen de laatste 30 tot 50 centimeter van de dikke darm, het sigmoïd, onderzocht is. De gehele dikke darm is ongeveer 80 tot 100 cm lang.
Het advies is dus om een volledig dikkedarmonderzoek te laten verrichten. En gelukkig kan het dan ook meevallen en zijn er geen afwijkingen te vinden; dan bent u gerustgesteld en nu niet.
Dr. D. J. Bac, maag-darm-leverarts
Al jaren gebruik ik dagelijks een spray omdat mijn neus verstopt zit. Ik heb drie keer geprobeerd er via de huisarts met prednison van af te komen. Dit lukt gedeeltelijk totdat ik weer echt verkouden ben. Ik heb mijn amandelen nog. Wat is uw advies?
Dit is een geregeld voorkomend probleem. U schrijft niet welke neusspray u gebruikt. Een neusspray met fysiologisch zout kan zonder problemen dagelijks worden gebruikt.
Zo’n spray werkt lang niet altijd krachtig genoeg om de neus open te krijgen. Daar is xylomethazoline heel geschikt voor. Volgens de bijsluiter mag dat niet langer dan een week worden gebruikt. Het is verstandig je daar zo veel mogelijk aan te houden. Lang niet altijd lukt dat.
In dat geval is behandeling met corticosteroïdeneussprays (tweemaal daags twee inhalaties per neusgat) een goed alternatief. Deze worden gebruikt bij patiënten met pollenallergie, maar werken ook goed bij dit soort neusproblemen (beclomethason neusnevel werkt het best).
U zult ze een tijdje (een tot twee weken) beide moeten gebruiken en dan proberen om de xylomethazoline langzaam te verminderen. Met de corticosteroïdeneusspray mag u doorgaan. Streef naar de laagste dosis die een goed effect heeft. Gaat dat goed, dan kunt u daarmee ook (tijdelijk) proberen te stoppen.
Dr. A. C. Knulst, allergoloog-dermatoloog