Hoorzitting over wonen vlak onder hoogspanningskabels
DEN HAAG (ANP) – „Als belastingbetaler krijg je het gevoel dat je minder belangrijk bent dan een vogeltje, of een muisje.” Zo verwoordde Kees Lust, bewoner van het Noord-Hollandse dorp Oostzaan, donderdag zijn gevoel van onmacht over het wonen vlak onder hoogspanningskabels met daarop 380.000 volt. Lust en andere belanghebbenden bij de kwestie werden ondervraagd door Tweede Kamerleden in een hoorzitting.
De spanning op de kabels bij Oostzaan was altijd 150.000 volt, maar werd vijf jaar geleden plots opgeschroefd naar 380 kilovolt. Omwonenden kregen te maken met geluidsoverlast en vreesden voor gezondheidseffecten, zoals de verhoogde kans op leukemie bij kinderen. Verplaatsing van de hoogspanningsmasten kon niet, kregen de bewoners te horen, mede omdat deze dan in een natuurgebied zouden komen te staan.
Volgens een opgericht buurtcomité is van minimaal 37 woningen vastgesteld dat ze „in de gevarenzone” staan, zei voorzitter van deze werkgroep Marit Jekkers. Aan bewoners werd verteld dat ondergrondse aanleg van de kabels niet mogelijk is wegens de „slappe bodem” en dat uitkoop de enige optie zou zijn. Jekkers: „Maar er is helemaal niks gebeurd.”
Veel verwijten zijn gericht aan TenneT, de landelijke beheerder van het elektriciteitsnet, dat in handen is van de staat. „Is een ondergronds traject wel goed onderzocht?”, vroeg PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel zich af. Het optreden van de netbeheerder tegenover de bewoners noemde hij „een ijskoude afvinklijst”, terwijl GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis de indruk heeft dat de burger Tennet „worst zal wezen”.
Volgens Ben Voorhorst, operationeel directeur bij de netbeheerder, was het verhogen van de spanning toegestaan. „Het verwijt dat we niet midden in de maatschappij staan, is niet de bedoeling. Het is jammer dat dit zo is overgekomen. We zijn hard aan de slag met het verbeteren van de communicatie.” Voorhorst wees erop dat de „robuustheid” van het elektriciteitsnet vermindert door het ondergronds aanleggen kabels, wat de kans op storingen vergroot.
Behalve de PVV en GroenLinks stelden ook VVD, PvdA, CDA en SP zich kritisch op. Ze willen het onderwerp snel bespreken met minister Maxime Verhagen van Economische Zaken.