Economie

Oude bekende gaat met Baan aan de haal

In enkele weken tijd werden de onderhandelingen over de overname van Baan beklonken. De twee kopers zijn niet de hoogst biedende, maar wel de partijen die strategisch gezien het beste vooruitzicht bieden.

Sytse de Jong
4 June 2003 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 00:21
VAN DER TANG¶ ¶ fotoverantwoording: Foto
VAN DER TANG¶ ¶ fotoverantwoording: Foto

Bij de beslissing over de verkoop stond het veiligstellen van het perspectief van het Nederlandse softwarebedrijf centraal. „Invensys wilde een goede toekomst voor de klanten en de medewerkers van Baan”, lichtte topman Laurens van der Tang dinsdag in een telefonische persconferentie toe.

Het Britse moederbedrijf besefte volgens hem terdege dat software een kwestie van de inzet van mensen is. Wat betekent dat de keuze voor een eigenaar meer is dan kiezen voor de overnamekandidaat die met de dikste portefeuille rammelt. Topman Rick Haythornthwaite van Invensys liet dinsdag in een toelichting op de verkoop weten de belangen van „klanten, werknemers en partners” van Baan zwaar te hebben laten meewegen.

Uiteindelijk brachten van de vijftien geïnteresseerden er negen een serieus bod uit. Uit de opmerkingen van Van der Tang op te maken, zat oprichter van het bedrijf Jan Baan niet bij deze laatste groep. Aan het langste eind trekt het Amerikaanse tweetal General Atlantic Partners en Cerberus Capital Management.

De eerste is een oude bekende. Tien jaar geleden ging General Atlantic voor het eerst in zee met Baan. Na een paar jaar deed de investeringsmaatschappij de aandelen met flinke winst van de hand. „De goede kennis in Baan stelde hen in staat op korte termijn een beslissing te kunnen nemen”, zei Van der Tang dinsdag over de hernieuwde belangstelling.

Interessant is dat ook de naam Tom Tinsley weer opduikt. Weggeplukt bij McKinsley, voerde de Amerikaan als topman van Baan eind jaren negentig een herstructurering door. Na een interne machtsstrijd moest hij wijken voor Mary Coleman. Tinsley kreeg een belangrijke positie bij voormalig grootaandeelhouder General Atlantic. Van der Tang zei met nadruk dat deze oude bekende echter niet bij de onderhandelingen was betrokken.

Liever blikte hij vooruit. Tot de dingen die komen gaan, behoort een financiële injectie van zo’n 100 miljoen dollar (85 miljoen euro) in productontwikkeling -vooral Nederland en India- en in werkkapitaal. Het bedrag is volgens Van der Tang een signaal dat de nieuwe eigenaren serieus aan de slag gaan met hun nieuwe aanwinst.

In de nieuwe verhoudingen is Software Systems Associates Global Technology (SSA GT) de spil waarom alles draait. Baan wordt een divisie van deze gezamenlijke onderneming van General Atlantic en Cerberus. Binnen enkele jaren moet de combinatie goed zijn voor een plek in de wereldwijde topdrie van leveranciers van ERP-software. Enterprise Resource Planning komt overigens neer op het stroomlijnen van bedrijfsprocessen door middel van softwarepakketten.

Bij elkaar opgeteld leveren SSA GT en Baan ERP-software aan 16.500 klanten. Vier op de vijf zitten in de industriële hoek. In het klantenbestand van Baan bevinden zich klinkende namen als Boeing, Komatsu, Liebherr, KPN Telecom, Boskalis en Philips. Er zitten nog „enkele tientallen” contracten in de pijplijn, zei Van der Tang. In het eerste kwartaal van dit jaar haalde zijn bedrijf 52 nieuwe klanten binnen.

Door de onzekerheid over de toekomst, droogde de stroom de afgelopen weken op. Van der Tang: „Klanten die een beslissing moesten nemen over een grote investering, namen een afwachtende houding aan. Ze wilden eerst wel eens weten wie de nieuwe eigenaar zou worden.” Wat hen een duwtje in de rug kan geven, is het feit dat de nieuwe combinatie direct winstgevend is. Alléén dankzij de inbreng van SSA GT, voor de goede orde.

Van der Tang legde dinsdag uit waarom SSA GT en Baan elkaar uitstekend aanvullen. In zijn visie zijn het geen overlappende bedrijven die met identieke producten in elkaars vaarwater zitten. „SSA GT heeft veel klanten, terwijl Baan meer aan productontwikkeling heeft gedaan. Wij kunnen onze software aanbieden aan hun klanten. Bovendien ligt het zwaartepunt van Baan in Europa en dat van SSA GT in Noord-Amerika.”

Desondanks kunnen de 2700 medewerkers van Baan, van wie er 850 in Nederland werken, zich voorbereiden op slecht nieuws. Want dat er overlap is, is onomstreden. Er zit dan ook een grondige herstructurering in het vat die mogelijk een paar honderd banen gaat kosten. Of Van der Tang zelf ook wat anders gaat doen, hield hij dinsdag nog voor zich. Komende weken bezint hij zich op zijn toekomst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer