Surinaamse ambtenaren en leerkrachten staken
Surinaamse ambtenaren en leerkrachten hebben donderdag massaal het werk neergelegd. Ze protesteren tegen het uitblijven van een akkoord over herstructurering van het bezoldigingstelsel.
Vrijwel alle scholen en overheidskantoren bleven vrijdag nog gesloten. Maandag gaan de stakers weer aan het werk. Als er dan nog geen akkoord is, gaan ze dinsdag massaal de straat op.
De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) en de Surinaamse Onderwijzersbond (SOB) eisen onder meer herstel van de loonstructuur van ambtenaren en leerkrachten. Hierover werd in mei vorig jaar overeenstemming bereikt met de regering, maar tot nu toe is er niets gebeurd. De loonstructuur is behoorlijk ontwricht. Op sommige ministeries verdienen secretaresses, dankzij hun goede contacten met ministers, meer dan directeuren. Daarnaast kende de vorige regering van president Wijdenbosch bepaalde groepen ambtenaren forse toelagen toe om dreigende arbeidsonrust de kop in te drukken.
Veel ambtenaren en leerkrachten verdienen momenteel nauwelijks meer dan 150 euro per maand, terwijl anderen met dezelfde of lagere functies dankzij de verschillende toelagen het dubbele of nog meer ontvangen. De bonden willen dat de huidige regering de salarissen voor eenieder op een acceptabel niveau brengt. De verdeeldheid tussen de verschillende vakbonden is echter groot.
Twee andere organisaties van leerkrachten zijn weliswaar ook de mening toegedaan dat er een forse salarisverhoging moet komen, maar wil bij het vaststellen van die verhoging ook de toelagen laten meetellen. CLO-voorzitter Ronald Hooghart noemt dit een belachelijk voorstel. „Daarmee worden de inkomensverschillen nog groter. Als je een gulden verdient en je krijgt er 100 procent bij dan ben je veel beter af dan iemand die hetzelfde werk doet en maar 10 cent verdient en er ook 100 procent bij krijgt. We willen juist af van die scheve verhoudingen.”
President Venetiaan heeft een onderhandelingscommissie ingeschakeld om een oplossing te vinden. Maar de gesprekken die tot op heden zijn gevoerd hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Hooghart: „De regering durft niet te beslissen. Want door akkoord te gaan met het voorstel van de CLO krijgen bepaalde groepen, zoals militairen en de politie, minder dan bij de voorstellen die de andere bonden hebben gedaan. Men is bang onrust te zaaien omdat nooit iedereen tevreden gemaakt kan worden. En dus worden er geen knopen doorgehakt.”