Burgemeester Sliedrecht legt functie neer
SLIEDRECHT – Burgemeester M. Boevée (PvdA) van Sliedrecht heeft woensdag per direct zijn functie tijdelijk neergelegd omdat hij in opspraak is gekomen door de gang van zaken rond het Baggerfestival.
De Zuid-Hollandse gedeputeerde Van de Vondervoort wordt op verzoek van commissaris van de Koningin (CdK) Franssen waarnemend burgemeester. Zij wordt morgen benoemd.
In een persbericht liet de provincie Zuid-Holland gistermiddag weten dat burgemeester Boevée terugtreedt vanwege „de ontwikkelingen rond een aantal inhoudelijke portefeuilles van Boevée die voor politiek-bestuurlijke spanningen zorgden in het college.” Voordat de beslissing naar buiten werd gebracht heeft Franssen intensief overleg gevoerd met Boevée, de gemeenteraad en de wethouders. Boevée zelf laat weten dat het onder de gegeven omstandigheden „momenteel niet wenselijk is nog langer van het college deel uit te maken.”
De PvdA’er, die tien jaar burgemeester van Sliedrecht was, kwam de afgelopen weken in opspraak door een aantal verhalen rond zijn persoon. Met name over het plaatselijke Baggerfestival gonsde het van de geruchten. Onlangs deed de gemeente aangifte tegen een topambtenaar wegens fraude. De ambtenaar was vicevoorzitter van de Stichting Baggerfestival. Boevée was daar tot voor kort voorzitter van. Het college vond het nodig in deze kwestie ook het eigen functioneren te onderzoeken en stelde CdK Franssen op de hoogte. Die stuurde J. Pop, voormalig burgemeester van Haarlem, als extern adviseur naar het baggerdorp.
Daarop verschenen er in de lokale pers opzienbarende verhalen over het optreden van Boevée tijdens het Baggerfestival van 2006. De burgemeester zou in beschonken toestand twee agenten hebben opgedragen het kassageld van de deelnemende horecatentjes in beslag te nemen en naar het gemeentehuis te brengen. Boevée zou bang zijn geweest dat de ondernemers te weinig geld aan het festival zouden overdragen. Later kwam het geld weer terug naar de ondernemers, maar sommigen houden vol dat er te veel geld werd ingehouden. Dat zou gebruikt zijn om de tekorten van het festival te dichten.
De ondernemers durfden geen aangifte te doen, uit angst dat ze bij de aanvraag van nieuwe vergunningen problemen zouden krijgen. In de artikelen worden ondernemers met naam en toenaam genoemd. Een deel van de publicaties is gebaseerd op een anonieme brief.
Het is niet duidelijk waarom Boevée precies is teruggetreden. De voor de hand liggende verklaring dat alle geruchten en publicaties het functioneren van de burgemeester onmogelijk hebben gemaakt, wordt niet door het persbericht bevestigd. Dat spreekt slechts van „politiek-bestuurlijke spanningen in het college.” Ook Boevée zelf zinspeelt daarop. „Ik ben buitengewoon betrokken bij de gemeente en haar inwoners. Maar in het belang van Sliedrecht is het op dit moment beter dat ik afstand neem en tijdelijk terugtreed, zodat er een nieuwe basis kan worden gelegd voor samenwerking.”
De plaatselijke politiek is zeer zwijgzaam. Sommige fracties hebben zichzelf zelfs een spreekverbod opgelegd. Ook T. den Braanker, leider van de zevenkoppige SGP/ChristenUnie-fractie, is terughoudend. „Ik betreur deze situatie zeer. De tijdelijke benoeming van Van de Vondervoort is een goede stap. Iemand van buitenaf kijkt er anders tegenaan dan wijzelf. Ik hoop dat er door haar optreden binnen het college weer een werkbare situatie ontstaat.”
Den Braanker wil niet ingaan op de berichten in de media over de vermeende escapades van de burgemeester. „Ik zou alleen zelf geen anonieme brief hebben geciteerd.”
Ook H. Visser van de lokale oppositiepartij Pro Sliedrecht gaat ervan uit dat het terugtreden van Boevée alleen te maken heeft met spanningen binnen het college. „Ik ben niet zo onder de indruk van die andere verhalen. Als ondernemers in 2006 echt benadeeld zijn, hadden ze aangifte moeten doen. Dat ze dat niet durfden, vind ik geklets. Het openbaar ministerie pakt ook een burgemeester aan als dat nodig is. Ik vind het triest wat er nu gebeurt. Ik ken Boevée als een bevlogen burgemeester. Ik hoop dat hij terugkomt.”
Waarnemer Van de Vondervoort gaat zich onder meer bezighouden met het lopende onderzoek naar de onregelmatigheden in het gemeentelijke betalingsverkeer. Het is de bedoeling dat ze voor de zomer rapport uitbreng. Van de Vondervoort legt haar functie als gedeputeerde tijdelijk neer. Ze blijft wel lid van Provinciale Staten. De PvdA-er geldt als een ervaren bestuurder. Ze was van 1994 tot 1998 staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en later waarnemend burgemeester in Drechterland en Zaanstad.