Buitenland

Ramp Fukushima in hoogste categorie

TOKIO (ANP/AFP/RTR) – Japan heeft de ramp in de kerncentrale Fukushima I dinsdag ingedeeld in de hoogste categorie van de INES-schaal voor nucleaire incidenten. Het is voor het eerst sinds de de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 dat een nucleair incident in schaal zeven valt.

12 April 2011 06:57Gewijzigd op 14 November 2020 14:29
Fukushima. Foto EPA
Fukushima. Foto EPA

De ramp in Fukushima is nu gekwalificeerd als een ‘zeer groot ongeluk’. Eerder was het incident in schaal vijf ingedeeld. Niveau zeven van de INES-schaal betekent dat een grote hoeveelheid radioactief materiaal is vrijgekomen die gevolgen heeft voor de gezondheid en het milieu in de wijde omgeving.

Hoewel het in Japan om een zeer ernstig ongeluk gaat, kan de ramp volgens het Japanse atoomagentschap niet worden vergeleken met het ongeluk in Tsjernobyl in de toenmalige Sovjet-Unie. Volgens schattingen van het nucleaire agentschap in Japan is de gelekte hoeveelheid radioactiviteit door Fukushima I ongeveer 10 procent van de uitstoot destijds in Tsjernobyl. „In Tsjernobyl werden de mensen acuut blootgesteld aan een hoog niveau van radioactiviteit”, stelde een medewerker van het Japanse atoomagentschap. „Dat was niet het geval in Fukushima.”

In Tsjernobyl ontplofte een reactor. In Fukushima is dat niet gebeurd, maar zijn er wel reactoren die radioactiviteit lekken. De exploitant van Fukushima, Tepco, sluit niet uit dat de gelekte hoeveelheid radioactiviteit uiteindelijk die van Tsjernobyl overschrijdt. „De stralingslekkage is niet geheel gestopt”, aldus een functionaris van het bedrijf.

De Japanse kerncentrales Fukushima I en II raakte beschadigd door de aardbeving en tsunami die op 11 maart Japan troffen. Ruim 13.000 mensen zijn omgekomen en meer dan 14.000 mensen zijn vermist. In Fukushima I vielen de koelsystemen uit, waardoor de reactors oververhit raakten. Dit had uiteindelijk een gedeeltelijke meltdown tot gevolg. De daaropvolgende explosies zorgden ervoor dat radioactviteit kon weglekken.

Dinsdag evacueerden de autoriteiten het personeel van de kerncentrales Fukushima I en II nadat het gebied van de installaties was getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Eerder op de dag was er al een andere zware schok, waardoor het 250 kilometer zuidelijker gelegen Tokio stond te schudden op zijn grondvesten.

Verder brak door onbekende oorzaak brand uit in Fukushima I. Kort na het uitbreken van de brand zei een woordvoerder van Tepco dat de brand was geblust.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer