„Meldingsplicht buitenlandse bouwvakker nodig”
WOERDEN (ANP) – FNV Bouw wil een meldingsplicht voor buitenlandse werknemers in de bouw. Bijna alle EU-lidstaten kennen volgens de vakbond zo’n meldingsplicht. Nederland is wat dat betreft echt een uitzondering. Nu is moeilijk na te gaan wat voor mensen het zijn, of zij een vakopleiding hebben en voor welk bedrijf ze precies werken. Ook valt moeilijk te controleren of iedereen wel volgens de cao wordt betaald en of sociale premies worden afgedragen.
Dat zegt Mieke van Veldhuizen, cao-onderhandelaar van FNV Bouw. Het gaat haar er niet om werknemers uit andere EU-landen te weren, maar er moet wel sprake zijn gelijke omstandigheden en gelijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen. „De bouw mag niet een nieuwe postsector worden. Men concurreert elkaar kapot in de bouw om een paar euro” zegt zij, verwijzend naar de felle concurrentie in de postwereld die ook de arbeidsvoorwaarden en betaling onder druk zet. „De bouwvakker moet met zijn werk wel gewoon zijn brood kunnen verdienen.”
De vakbond krijgt veel signalen over misstanden. In de bouw werken veel Oost-Europeanen. Voor een deel gaat het om schijnzelfstandigen die via allerlei onduidelijke constructies eigenlijk gewoon in dienst zijn van aannemers. Er is moeilijk grip op te krijgen te krijgen, aldus Van Veldhuizen. Voor de bond is het moeilijk met deze werknemers in gesprek te komen. „Zij zijn bang. Praat je met ze, dan merk je aan deze mensen de angst om op straat te worden gezet. Letterlijk, omdat de werkgever ook vaak zorgt voor huisvesting. Tegen extra betaling welteverstaan.”
Van Veldhuizen wil een meldingsplicht voor zowel werknemers als zzp’ers uit andere EU-landen. „Nu heeft niemand zicht op wie er allemaal rondlopen op een bouwplaats. Ook werkgevers hebben daar geen idee van. Veel werk gaat via onderaannemers of tussenpersonen.” Met een meldingsplicht weet je wie binnenkomen, wat voor opleiding ze hebben en is veel beter te controleren of alles wel volgens de regels gaat.
Het aantal flexwerkers in de bouw is de afgelopen tijd flink gestegen en Van Veldhuizen maakt zich daar zorgen over. Minder vast personeel maakt de kans op fouten groter, vreest zij. Ze wil wel eens onderzocht zien of er verband bestaat tussen de afname van vast personeel en de stijging van de zogenoemde faalkosten in de bouw. Dat zijn vermijdbare fouten die de bouw jaarlijks miljarden kosten. In 2001 lagen de faalkosten op 7,7 procent van de omzet. Vorig jaar waren zij opgelopen tot naar schatting 11,4 procent . Het gaat dan om een bedrag van zo’n 6,2 miljard euro.
De kans op fouten neemt toe wanneer wordt gewerkt met personeel dat niet goed is opgeleid, nauwelijks wordt ingewerkt en dat veel te lange dagen moet maken, aldus Van Veldhuizen. Ook de komst van veel buitenlanders op de bouwplaatsen maakt volgens haar de kans op fouten groter, omdat de communicatie moeilijker gaat. „De kans is groter dat het dan onveiliger wordt op de bouwplaats.” Ook een rapport van de TU Delft wijst in die richting. Maar cijfers of zich dat in de bouw ook vertaalt naar meer ongevallen, zijn niet voorhanden.