Economie

Bleker past regels richting postbedrijven aan

DEN HAAG (ANP) –Staatssecretaris Henk Bleker (belast met postzaken) gaat aanpassingen maken in regels zodat deze de nieuwe cao voor de postmarkt ondersteunen. Dat heeft hij donderdag gezegd tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Nieuwe postbedrijven worden daardoor gedwongen om de komende jaren meer mensen in dienst nemen, in plaats van postbezorgers op stukloon te betalen.

7 April 2011 14:58Gewijzigd op 14 November 2020 14:26
Foto ANP
Foto ANP

Vakbonden reageerden eerder deze week zeer kritisch op maatregelen die Bleker presenteerde en die gelden als ‘stok achter de deur’ in de richting van nieuwe postbedrijven. Maar omdat er in de ogen van de vakbonden geen sprake meer was van een echte dreiging, legde dit volgens hen een bom onder de onderhandelingen.

Woensdag kondigden PvdA, SP en GroenLinks al aan Bleker via een motie te willen dwingen zijn regels scherper te maken. Omdat de PVV tot nu toe de lijn heeft gekozen van de linkse oppositie, besloot Bleker de motie niet af te wachten maar direct al de toezegging te doen. Tijdens het debat bleek ook de PVV voorstander van scherpere eisen aan de postbedrijven zoals Sandd en SelektMail.

Cao-onderhandelaar Paul Jekkers van vakbond BVPP reageerde enthousiast op de toezegging van Bleker. „Met deze aanpassing zijn onze bezwaren weggenomen.” Volgens Jekkers gaan de bonden het cao-akkoord dat zij eerder deze maand overeenkwamen met de werkgevers nu voorleggen aan de leden, iets wat zij zonder de stok achter de deur van de politiek niet wilden doen. „In de vorige cao hadden wij ook afspraken gemaakt over het in dienst nemen van postbezorgers. Maar toen hebben de postbedrijven zich daar niet aan gehouden”, aldus Jekkers.

De ‘stok achter de deur’ van Bleker heet in jargon een Algemene Maatregel van Bestuur (AMVB). In de praktijk betekent het dat als de nieuwkomers op de postmarkt de afspraken met de vakbonden niet nakomen, ze daartoe alsnog kunnen worden gedwongen door de staat. Bij de liberalisering van de postmarkt enkele jaren geleden hield de regering dit instrument beschikbaar als drukmiddel om fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te kunnen afdwingen.

Bonden en bedrijven hebben afgesproken dat vanaf najaar 2013 80 procent van het personeel een arbeidsovereenkomst moet hebben. Bleker wil een uitzondering maken voor kleinere bedrijven en lijkt daarvoor steun te hebben in de Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer