Gezondheid

Evenwicht / multivitaminepreparaat / hartkatheterisatie / gewichtsverlies

Als 82-jarige heb ik al mijn halve leven problemen met mijn evenwicht. Eerst alleen in het donker, inmiddels ook overdag. Ik ben niet duizelig en heb geen pijn, maar het is geweldig lastig. Is er nog wat aan te doen?

7 April 2011 14:08Gewijzigd op 14 November 2020 14:25

Het evenwicht is een complex gebeuren in ons lichaam. Om rechtop te lopen, krijgt het lichaam van veel plaatsen signalen. Deze worden in de hersenen omgevormd tot een beeld van onze positie. Hieraan werken onder andere onze ogen mee, die de horizon herkennen; ook het evenwichtsorgaan is er uiteraard bij betrokken. Het registreert de stand van ons hoofd en de bewegingen die we maken. Ten slotte zijn onze spieren uitgerust met sensoren die ‘voelen’ hoe we staan. Dit alles gaat onbewust.

Is er een storing in een van deze organen, dan ontstaan er problemen met het evenwicht. Nauwgezet lichamelijk (met name oogheelkundig en neurologisch) onderzoek is nodig om de oorzaak op de sporen; pas dan kan een behandeling voorgesteld worden.

Sommige mensen hebben baat bij een speciaal aangemeten bril met prismaglazen, anderen bij fysiotherapie. Helaas leert de ervaring dat bij langdurige klachten behandeling nauwelijks tot resultaat leidt.

J. Huisman, huisarts


We willen onze baby van zes maanden vitaminen gaan geven en visolie. Mag ons kindje een multivitaminepreparaat en is dat natuurzuiver en vloeibaar verkrijgbaar? Of mag bijvoorbeeld vitamine D met de babyvoeding (melk of fruithap) gemengd worden?

Bij uw baby van zes maanden kunt u volstaan met gezonde voeding. Toevoeging van extra vitaminen en/of visolie is op deze leeftijd onder normale omstandigheden beslist niet nodig.

Een uitzondering hierop betreft vitamine D. Baby’s, peuters en ook oudere kinderen hebben dagelijks 10 microgram (400 internationale eenheden, IE) vitamine D nodig voor de snelle opbouw van botten en tanden. Ook versterkt het in belangrijke mate de weerstand van het kind. Denk aan de vroegere levertraan (één lepel leverde maar liefst 2000 IE vitamine D).

Vitamine D kan zonder bezwaar worden vermengd met de voeding.

J. H. Baan, huisarts


Na terugkeer uit het ziekenhuis wegens een hartinfarct en een hartkatheterisatie heb ik last van prikkelende en brandende tenen. Is er een verband met de katheterisatie? Is het mogelijk dat ik in het ziekenhuis een herpesinfectie heb opgedaan?

Ik denk niet dat er een verband bestaat tussen deze klachten en het ondergaan van een hartkatheterisatie in het verleden. Herpes geeft huidafwijkingen met pijnlijke blaasjes en bevindt zich meestal niet op de tenen.

Ik zou me wel kunnen voorstellen dat uw klachten te maken hebben met gebruik van een bètablokker. Medicijnen uit deze groep hebben een vaatvernauwend effect op de kleine bloedvaten in de handen en de voeten. Na een hartinfarct is er echter een harde indicatie voor levenslange behandeling met een bètablokker. Zo’n medicijn mag dan ook zeker niet zomaar worden gestaakt.

Dr. C. A. den Uil, cardioloog i.o.


Is er een probleem als iemand (80) alleen nog eet omdat het moet? Zelfs trek in fruit, een koekje of snoepje ontbreekt. Dit leidt tot gewichtsverlies. Wat is uw advies?

Gebrek aan eetlust die leidt tot gewichtsvermindering is altijd reden voor nader onderzoek. Het kan een symptoom zijn van een onderliggend ziekteproces in het lichaam.

Ook een (verborgen) depressie kan een oorzaak zijn. In het gunstige geval is het een bijwerking van medicijnen. Ik zou onverwijld uw huisarts op de hoogte stellen.

J. H. Baan, huisarts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer