Economie

De Jager: Tegenvallers lopen op tot 2 miljard

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet heeft te maken met tegenvallers die inmiddels zijn opgelopen tot ongeveer 2 miljard euro. Dat meldt minister Jan Kees de Jager (Financiën) later donderdag op zijn weblog.

7 April 2011 07:15Gewijzigd op 14 November 2020 14:25
Foto ANP
Foto ANP

„Dat is veel geld, maar het is wel belangrijk om dat in het juiste perspectief te zien: de totale begroting omvat ruim 250 miljard euro aan uitgaven en de problematiek is qua omvang ongeveer vergelijkbaar met voorgaande jaren”, aldus de CDA-minister. Hij benadrukt daarbij dat het gaat om een tussenstand en dat er „nog een aantal onzekerheden” zijn.

De afgelopen weken werd al duidelijk dat vooral de ministers van Volksgezondheid en die van Sociale Zaken met forse tegenvallers te maken hebben. De Jager noemt geen bedragen per ministerie maar bij Volksgezondheid zou het gaan om zeker 1 miljard euro en bij Sociale Zaken is tot nu toe een bedrag van ongeveer 300 miljoen euro bekend.

De Jager beschrijft dat de ‘Haagse lente’ voor hem betekent dat nu alle ministers een voor een langs komen om hun begroting door te spreken. „Daarbij kijken we niet alleen naar 2011 maar ook naar de jaren daarna.”

Volgens de begrotingsregels van het kabinet moeten alle ministers de overschrijdingen elders op hun eigen begroting repareren. „Ten aanzien van de tegenvallers hanteer ik steeds hetzelfde strenge uitgangspunt: iedere minister moet zijn eigen broek ophouden.” Ook mogen ze meevallers door hogere inkomsten niet gebruiken om de gaten te vullen. Die meevallers, die er volgens De Jager inderdaad ook zijn, gaan naar de aflossing van de staatsschuld.

VVD-minister Henk Kamp van Sociale Zaken zei eerder al dat hij wil voorkomen dat gaten in zijn begroting dit jaar leiden tot „onnodig ingrijpende” maatregelen. Hij bekijkt of tegenvallers op te vangen zijn met meevallers op de langere termijn of te verrekenen zijn binnen de bezuinigingsplannen voor deze kabinetsperiode.

Eind april wil De Jager de tegenvallers en de oplossingen daarvoor bespreken in de ministerraad. De definitieve afspraken worden dan verwerkt in de Voorjaarsnota, die voor 1 juni naar de Tweede Kamer gaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer