Economie

Wraking rechter slaagt in twee gevallen Klimop

HAARLEM (ANP) – Rechtbankvoorzitter Rino Verpalen is van de zaak van twee verdachten in de vastgoedfraudezaak Klimop gehaald. Dat heeft de wrakingskamer van de rechtbank in Haarlem maandag bepaald. De advocaten van de twee hadden geen vertrouwen meer in Verpalen doordat hij anderhalve week geleden ter zitting een gedicht van Hieronymus van Alphen voordroeg.

4 April 2011 15:30Gewijzigd op 14 November 2020 14:22
Foto ANP
Foto ANP

De voordracht wekte bij de verdachten en hun raadslieden de indruk dat Verpalen zijn oordeel over hun zaken al klaar had. Daarmee had hij de schijn van vooringenomenheid gewekt. De advocaten van de twee beklaagden gingen vervolgens over tot wraking. Deze werd maandag toegewezen. Andere raadslieden volgden, maar hun verzoeken heeft de wrakingskamer afgewezen.

Het ging om het gedicht De pruimeboom, dat begint met „Jantje zag eens pruimen hangen, o als eieren zo groot.” Verpalen merkte na zijn voordracht op dat het gedicht voor Jantje goed afloopt maar dat het goed was „de stichtelijke kant” op tafel gelegd te hebben. Ten overstaan van de wrakingskamer heeft Verpalen verklaard dat hij aan de hand van een beeldspraak slechts de verdenking wilde schetsen. Van een oordeel over de zaak was geen sprake, aldus de rechter.

De wrakingskamer noteert in het vonnis dat zij Verpalen in zijn verdediging niet kan volgen. De voordracht „had in feite geen enkele functie” op die zitting, die op dat moment ten einde liep. De wrakingsrechters kunnen zich voorstellen dat de beide verdachten bang waren een partijdige rechtbankvoorzitter tegenover zich te hebben.

Advocaat Han Jahae, de indiener van het wrakingsverzoek, noemt het incident op zichzelf betreurenswaardig. „Maar het was vooral ook onvermijdelijk, het kon niet anders.”

Voor de behandeling van de zaken tegen de twee betrokken verdachten , Hans van T. en Dennis L., zal de rechtbank Haarlem op zoek moeten naar een nieuwe rechter, die zich zal moeten inlezen in het omvangrijke dossier.

In de vastgoedfraudezaak, een megaproces, staan in totaal veertien verdachten terecht. Volgens de verdenkingen hebben zij tientallen miljoenen euro’s verdiend met het gunnen en afwikkelen van grote bouwprojecten en bij de afhandeling van grote vastgoedtransacties, waaronder het Eurocenter en de Symphonytoren aan de Amsterdamse Zuidas.

Het Openbaar Ministerie liet maandag weten dat het tevreden is „dat we met twaalf van de veertien verdachten gewoon door kunnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer