Politiek

„Christelijk profiel CU oppoetsen”

DEN HAAG – De ChristenUnie moet weer aan elke kiezer duidelijk maken dat de partij „nog steeds de partij is die uitgesproken christelijke antwoorden geeft op de maatschappelijke vragen van deze tijd.”

Redactie politiek
4 April 2011 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 14:22
Foto ANP
Foto ANP

Dat heeft ChristenUniepartijvoorzitter Blokhuis zaterdag gezegd in een toelichting op de reactie van het partijbestuur op het evaluatierapport van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

Kiezers misten het onversneden christelijke geluid bij ChristenUnievertegenwoordigers, blijkt uit het evaluatierapport. De politici gebruikten, mede door de kabinetsdeelname, steeds meer bestuurlijke taal en politiek jargon. „We hebben moeten merken dat wij veel medechristenen niet genoeg duidelijk konden maken hoe belangrijk het is om als geloofsgenoten samen te werken”, aldus Blokhuis.

Het partijbestuur heeft dat ter harte genomen, stelde de partijvoorzitter. „Kiezers willen het warme kloppende hart van de christelijke politiek zien.”

Het roer gaat niet radicaal om, betoogde hij zaterdag. Wel moeten alle ChristenUniepolitici hun verhaal weer in duidelijke christelijke taal vertolken. In de uitoefening van hun bestuurlijke taken dienen ze „vanuit hun hart te spreken en hun geloof te laten zien.”

De term ”christelijk-sociaal”, die vaak werd gebruikt om het ChristenUniegedachtegoed te omschrijven, leverde de partij een links imago op, constateert het partijbestuur. Om dat voortaan te voorkomen, moet de partij „steeds blijven zoeken naar heldere, hedendaagse taal die duidelijk maakt waar de partij voor staat, zonder van een eenzijdige oriëntatie beticht te kunnen worden.”

Het partijbestuur spreekt verder uit dat „we als christenen verdriet voelen om de opmars van zowel het secularisme als van de islam.” Wel zal de partij pal blijven staan voor godsdienstvrijheid, „ook voor niet-christelijke godsdiensten.”

De ChristenUnie zal zich daarnaast –„dat hebben we altijd gedaan”– „constructief” opstellen tegenover het kabinet. „Maar niet zonder kritiek”, voegt het partijbestuur daar aan toe. „Als bijvoorbeeld het speciaal onderwijs hard wordt getroffen, zullen we alternatieven aandragen.”

Het partijbestuur werpt ook het idee op om de partij om te bouwen van een vereniging van kiesverenigingen tot een ledenpartij.

Op het congres van 14 mei kan de achterban zich over het evaluatierapport en de bestuursreactie uitspreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer