Kitzbüheler Alpen: Barrevoets over de berg
Parkeerplaatsen bij bergbanen in de Kitzbüheler Alpen laten grote verschillen zien. Er zijn parkeerplaatsen waar een verdwaalde auto staat. En er zijn er die ’s morgens om halfelf volstromen. Hoe dat komt? Erlebniswelt is het toverwoord.
Als paddenstoelen schieten de Erlebniswelten in Tirol uit de grond. Alleen al in de Kitzbüheler Alpen beschikken 9 van de 29 bergbanen inmiddels over zo’n attractiepark. Bij dat woord moet niet gedacht worden aan een kermisachtig park als de Efteling. In de meeste gevallen gaat het om een gemakkelijke wandeling die rond het middelste bergstation loopt en waar onderweg van alles –vooral voor kinderen– te beleven valt. Zo heeft het plaatsje Fieberbrunn Timoks Alm. Ellmau lokt toeristen met Ellmis Zauberwelt. Het naastgelegen Scheffau beschikt over KaiserWelt en Söll heeft zijn Hexenwasser. Dat laatste klinkt enger dan het is. De naam dankt het attractiepark aan twee zussen uit de 16e eeuw. Zij zouden beschikken over toverkunsten. Door hun manier van leven kregen de zussen hun illustere bijnaam.
Op wat vage foldertaal en ouderwetse stalbezems aan de buitenkant van de gondels na, is er weinig spookachtigs aan Hexenwasser te ontdekken. Het was de eerste Erlebniswelt van Tirol. En zelfs van heel Oostenrijk. Enkele jaren geleden won het attractiepark de Staatsprijs voor Toerisme en in 2003 ontving het de Tirol Touristica, een belangrijke onderscheiding in de Tiroolse toerismewereld.
Hexenwasser is inmiddels een echte publiekstrekker. Wat niet erg verwonderlijk is. Want welk kind vindt het niet heerlijk om te kliederen met water? En dat kan in Hochsöll. Het thema van het park is namelijk water. Zeker op hete dagen is Hexenwasser een echte aanrader.
Maar ook bij temperaturen rond de 20 graden Celsius is het goed toeven in Hochsöll. Alhoewel het dan wel raadzaam is om een stel droge kleren mee te nemen.
Met een schokje zet de ruime –zelfs een uitgeklapte buggy meenemen is geen probleem– gondel zich in beweging. Het dorpje Soll ligt op 703 meter hoogte, de Erlebniswelt in Hochsöll op 1150. Ten minste, het grootste gedeelte. Want natuurlijk liggen een paar attracties, zoals een windharp, op de top. Zodat de toerist zich ook laat verleiden om naar het puntje van de Hohe Salve (1829 meter) te gaan.
Als de gondel stopt, hebben de kinderen geen aansporing nodig om uit te stappen. In een tel staan ze buiten het liftgebouw. En nog een tel later struikelen de ouders over de schoenen van hun kroost. De kinderen zelf steken hun tenen dan al in het begin van het volgens Hexenwasser langste blotevoetenpad van Oostenrijk.
Kleine kiezelsteentjes, grote houtblokken en vooral veel waterstroompjes. Voor de echte fans staat er ook een grote bak met gitzwarte modder. Tot afgrijzen van zijn vrouw stapt een man er in. De zwarte drab zit tussen zijn tenen en aan de kuiten geplakt.
Er zijn meer mensen die zich opeens weer jong voelen. Twee oudere dames maken zich los uit een groep bejaarden. Giebelend gaan ze de trap van een lage glijbaan op. Om er aan de andere kant –onder luid applaus van hun reisgezelschap– langzaam weer af te glijden.
De route is kinderwagenvriendelijk. Dat wil nog niet zeggen dat het duwen altijd makkelijk gaat. Sommige stukken zijn steil en hobbelig. Maar één voordeel hebben ouders. De kinderen die kunnen lopen, rennen vooruit. Zelfs grote houten ligstoelen zijn maar een paar tellen aantrekkelijk. Want vlak bij de stoelen kunnen de kinderen dammetjes bouwen.
Op bepaalde tijdstippen zijn er langs het blotevoetenpad activiteiten zoals het maken van boter te zien. Sommige demonstraties vinden alleen op een vaste dag plaats. Zo geeft boer Simon alleen op donderdag uitleg over het stoken van schnaps.
Wie na de barrevoetse tocht tijd over heeft, moet zeker nog door de Hohe Salve. Daar wacht het hoogst gelegen kerkje van Oostenrijk op bezoekers. In 1617 wijdde de pastoor het gebouw in. Er kleeft overigens wel een nadeel aan zo’n hooggelegen plek: tweemaal verwoestte de bliksem het gebouw.
Tijd voor een ijsje op het ronddraaiende terras van het naastgelegen hotel. Alle clichés over het uitzicht op zo’n zeventig toppen zijn waar. Het geluid van koeienbellen op de achtergrond maakt het vakantiegevoel af. Leve de Erlebniswelt.
Zomerkaart
Wie verschillende Erlebniswelten wil bezoeken, is voordeliger uit met een zomerkaart. Dit pasje is verkrijgbaar aan de kassa van 29 bergbanen in het gebied. Met de zomerkaart kan de deelnemer gebruikmaken van de bergbanen en tegelijk de Erlebniswelten op de berg bezoeken. De goedkoopste kaart is geldig voor drie dagen (volwassene 35,50, kind (1995-2004) 17,80 euro). De duurste variant is goed voor veertien dagen (71,50 volwassene, 35,80 euro kind). Ook krijgt de houder van de pas 25 tot 50 procent korting op de toegangsprijs bij bonuspartners (zoals het klimpark in St. Johann).
Geen alp zonder belevenis
Après-ski, die Liebe des Winters, ski-schule. Billboards en reclame in de gondels van bergbanen laten toeristen in de zomer zien dat het hoogseizoen van Tirol in de winter is. Toch verdienen de bergbaanmaatschappijen in de zomer ook steeds meer geld. Met dank aan de Erlebniswelten.
Met argusogen keken de bergbaanmaatschappijen in 2002 naar de opening van Hexenwasser in Söll. „In Tirol dacht men altijd dat er alleen in de winter geld te verdienen viel”, zegt Lukas Krösslhuber, manager van toeristenbureau Kitzbüheler Alpen. „Maar toen bleek dat de bergbanen ook in de zomer rendabel konden zijn.”
Hexenwasser vervulde de voortrekkersrol. Maar andere bergbanen, die eerst nog wat sceptisch hadden toegekeken, zagen hun kans schoon en ontwikkelden ook activiteiten.
Steeds volgens hetzelfde concept. Op het middelstation verrijst de attractie, want met kleine kinderen gaan toeristen nu eenmaal niet eerst twee uur klimmen. Dat levert de bergbaanmaatschappij kopers van kaartjes op. In de meeste gevallen een retourtje. Want datzelfde gezin gaat na een leuke dag uit niet naar beneden lopen. De Erlebniswelt is vervolgens meestal gratis.
In sommige gevallen zijn er naast de gratis attracties wel weer onderdelen waarvoor betaald moet worden. Bij Timoks Alm in Fieberbrunn bijvoorbeeld.
Het gratis miniparcours –lopen en klimmen over touwladders tussen de bomen– is goed voor zeker een uur speelplezier. Maar voor de coasterbaan –geopend in 2010– moet de portemonnee (wijd) open. Timoks coaster heeft veel weg van een ouderwetse rodelbaan. Alleen zijn de glimmende metalen bakjes ingewisseld voor een kanariegele tweezitter en is de ‘glijbaan’ vervangen door buizen. Veiligheidsriemen om en gaan. Met de wind door de haren de berg af vliegen is verslavend. De tocht over het parcours duurt zo’n zeven minuten. De snelheid mag de inzittende zelf bepalen. Maar te langzaam is geen aanrader, want daar zijn achteropkomenden niet blij mee.
Gloednieuw is het klimpark in St. Johann in Tirol. In de bossen en het meertje bij het bergstation halverwege de berg zijn vijf parcours uitgezet. Eén kinderparcours –geschikt voor kinderen vanaf drie jaar–, een trainingsparcours, een groen (licht), een blauw (middel) en een rood (zwaar) parcours.
Klimmen gaat niet zomaar. Eerst krijgt iedere deelnemer een helm op zijn hoofd. Vervolgens gaat de veiligheidsgordel met twee zekeringslijnen om. Pas na een uitgebreide instructie mogen de deelnemers op het trainingsparcours laten zien dat ze de lessen begrepen hebben.
Voor 6- à 7-jarigen valt het nog niet mee. In de haken aan de zekeringslijnen moet stevig worden geknepen, anders gaan ze niet ver genoeg open om van de stalen lijnen te worden afgehaald. Na het oefenparcours is het tijd voor het echte werk. Letterlijk gaan de deelnemers hier de boom in. Op een hoogte van 2 tot 3 meter klimmen ze bij het groene parcours door de bomen. Het blauwe parcours gaat nog een stapje verder. De hoogte waarop de deelnemers klimmen is daar 4 tot 6 meter. En het derde parcours gaat zelfs van 8 tot 15 meter. Met als kers op de taart een tokkelbaan over de Angerer Alm Bergsee.
En zo verschijnen overal in de Kitzbüheler Alpen de zogeheten Erlebniswelten. Krösslhuber: „Het concept wordt overigens niet gekopieerd. Iedere maatschappij kiest een ander thema.”
Ook dit jaar staan er nieuwe attracties op de rol. Erlebniswelt Alpinolino in Westendorf wordt bijvoorbeeld uitgebreid. Want de (kleine) vakantiegast is koning in Tirol.