De Jager waarschuwt G20 voor te hoge tekorten
NANJING (ANP) – Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft op een G20-bijeenkomst in China gewaarschuwd voor hoge staatsschulden en begrotingstekorten. Als sommige belangrijke economieën voortdurend onevenwichtig zijn in hun monetair beleid, kan dat de wereldeconomie in gevaar brengen, hield de minister zijn gehoor voor.
Op de bijeenkomst van de twintig belangrijkste economieën stelde De Jager de nieuwe, strengere Europese begrotingsregels als voorbeeld. In Europa is het zo dat landen elkaar kunnen aanspreken als de tekorten of overheidsschulden de pan uitrijzen. Datzelfde moet op wereldwijd niveau gebeuren, vindt De Jager.
„Er is een paradox waar we uit moeten. Als land wil je zo veel mogelijk je soevereiniteit bewaren, maar we moeten elkaar ook de maat kunnen nemen als anderen slecht presteren en er een risico is dat de gevolgen overslaan op andere landen. Ook soevereine landen kunnen met elkaar afspraken maken om beleid beter af te stemmen.”
De CDA-minister waarschuwde niet alleen voor hoge overheidstekorten en -schulden maar ook voor andere onevenwichtigheden in kapitaalstromen en wisselkoersen. China bijvoorbeeld beschikt over enorme buitenlandse valutareserves, die naar schatting voor twee derde uit dollars bestaan. De Franse president Nicolas Sarkozy bepleitte al een grotere rol van de euro en de Chinese yuan ten opzichte van de dollar.
„Landen moeten eraan werken om meer immuun te zijn voor risico’s, en minder afhankelijk zijn van de dollar. Wisselkoersen moeten kunnen reageren op bubbels, als je ziet dat een kapitaalstroom te hoog is”, aldus De Jager.
Hij is het eens met Sarkozy die bij de opening van het seminar zei dat de wereld het monetaire beleid meer moet coördineren en samenwerken. „Sarkozy zegt dat anders het ondenkbare gebeurt. Dan gaat het mis, dus moeten we kiezen voor mondiale coördinatie. Daar ben ik het mee eens.”
Het is voor het eerst sinds vorig jaar juni dat Nederland weer aanwezig is bij een G20-bijeenkomst, al gaat het in het Chinese Nanjing om een seminar en niet om een officiële top. Tijdens de internationale kredietcrisis wist oud-premier Jan Peter Balkenende telkens een plaats bij de G20 te bemachtigen, ook al is Nederland geen lid. Voor de G20-top in het Franse Cannes in november is Nederland nog niet uitgenodigd.