Haarroos / retractiele testikels
Al meer dan 25 jaar heb ik (man, 43 jaar) last van ernstige haarroos. Veel middelen heb ik al geprobeerd. Momenteel gebruik ik antiroosshampoo van het merk Vichy dercos. Daarnaast smeer ik meermalen per week de hoofdhuid in met Nestosylzalf. Heeft u nog een bruikbare tip of een advies?
Haarroos is eigenlijk een vorm van eczeem. Meestal gaat het om zogenaamd seborrhoïsch eczeem. Dat kan zich ook voordoen tussen de wenkbrauwen, naast de neus, achter en in de oren.
Het is een chronische aandoening, wat in uw geval ook wel duidelijk is. Er zijn geschikte lotions (op alcoholbasis, daardoor kunnen ze wel prikken) of dunne crèmes met corticosteroïden.
Deze zijn ook in de vorm van shampoo verkrijgbaar, maar die aanpak is meer geschikt voor als de situatie onder controle is. In shampoo krijgen de corticosteroïden namelijk maar kort de kans om op de hoofdhuid in te werken.
De bijwerkingen zijn gering. Vaak kan de frequentie van de behandeling worden verminderd als er eenmaal een goed effect is bereikt. Deze middelen zijn overigens uitsluitend op doktersrecept te verkrijgen.
De behandeling kan aangevuld worden met antiroosshampoos. Het maakt niet zozeer uit van welk merk. Ze zijn wel veel minder sterk werkzaam en in uw geval als enige behandeling niet voldoende.
Dr. A. C. Knulst, allergoloog-dermatoloog
Ik heb er vaak last van dat mijn zaadballen omhoogschieten tijdens bepaalde bewegingen en ook tijdens geslachtsgemeenschap. Toen ik een jaar of tien à elf was heeft een arts ze al eens teruggedrukt, maar het probleem was daarmee niet verholpen. Wat kan de oorzaak zijn van dit verschijnsel en is het noodzakelijk om er wat aan te laten doen, en zo ja, welke behandeling is mogelijk?
Na de geboorte worden de teelballetjes vanuit de balzak gemakkelijk omhooggetrokken in het lieskanaal. Dat gebeurt zelfs als reflex wanneer bijvoorbeeld met een pen zachtjes over de binnenzijde van het dijbeen wordt gestreken (de zogeheten cremasterreflex).
Tijdens het opgroeien wordt deze reflex geleidelijk aan minder sterk. Als de teelballen toch vaak opgetrokken zijn/blijven in het lieskanaal spreken we van „retractiele” testikels.
Behandeling hiervoor is niet nodig omdat de testikels zich normaal ontwikkelen en dit fenomeen meestal verdwijnt met het intreden van de pubertijd.
Als er na de pubertijd echter nog steeds sprake is van retractiele testikels (te sterke cremasterreflex) en dit ook als hinderlijk of pijnlijk wordt ervaren, is dit goed te behandelen door middel van een operatie via de lies.
Daarbij wordt de doorgang van de zaadstreng naar de balzak vernauwd en worden de spiervezels in de zaadstreng die verantwoordelijk zijn voor het omhoogtrekken van de testikel gekliefd. Hiermee is dit probleem als regel afdoende verholpen.
Dr. H. Vergunst, uroloog