Sancties tuchtraad tegen arts openbaar
DEN HAAG – Het beroepsregister van artsen laat in de toekomst zien of zij te maken hebben gehad met een sanctie van een medisch tuchtcollege.
De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met een voorstel daartoe van minister Schippers (VWS).
Een waarschuwing, de lichtste maatregel die de tuchtraad kan opleggen, wordt niet in het beroepsregister opgenomen. Met het achterwege laten daarvan komt Schippers tegemoet aan de wens van D66 en GroenLinks.
Beide partijen betoogden onlangs dat een waarschuwing vooral is bedoeld om artsen te confronteren met tekortkomingen in hun eigen functioneren, zodat zij maatregelen kunnen treffen om herhaling van fouten te voorkomen. Het openbaar maken daarvan gaat daarom, zo erkende ook Schippers en met haar de VVD, een stap te ver.
Patiënten hebben er volgens een Kamermeerderheid wel recht op om te weten of hun arts in het verleden een berisping, boete of schorsing kreeg opgelegd en om welke reden. De maatregel blijft zichtbaar in het beroepsregister tot maximaal vijf jaar na het onherroepelijk worden ervan.
Als het aan het CDA had gelegen was er geen standaardopenbaarmaking gekomen, maar zou de tuchtrechter daar van geval tot geval over hebben beslist. Een amendement om dat te regelen, kreeg gisteren alleen de steun van de SGP.
Behalve met de openbaarmaking van sancties stemde de Kamer gisteren in met het voorstel van Schippers over de verpleegkundig specialisten en de zogeheten ”physician assistants”, in de volksmond bekend als superzusters. Beide nieuwe beroepsgroepen mogen bij wijze van experiment gedurende vijf jaar zelfstandig medicijnen voorschrijven aan patiënten, in het kader van de herschikking van medische taken. Het kabinet denkt dat zij hiermee artsen en specialisten werk uit handen nemen, waardoor de zorg efficiënter wordt.
Volgens de SP gaat het overhevelen van zware bevoegdheden, zoals het voorschrijven van medicijnen, naar de nieuwe beroepsgroep van verpleegkundig specialisten veel te snel. „De minister had moeten borgen dat de arts en zijn ondersteuners hun samenwerkingsafspraken duidelijk vastleggen. Nu bevordert de maatregel wel de marktwerking, maar de kwaliteit is niet gegarandeerd”, aldus SP-Kamerlid Van Gerven gisteren.
Uit protest tegen het experiment stemde de SP gisteren tegen het wetsvoorstel, inclusief de openbaarmaking van sancties. „Ook zonder ons was daar al een ruime meerderheid voor. Bovendien kwam de minister wat de sancties betreft tijdens de inhoudelijke behandeling ruimschoots aan onze wensen tegemoet”, aldus Van Gerven dinsdag.