Vergunst: Honderd jaar geschiedenis binnen handbereik
Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris Gereformeerde Bond. Participeert in Digibron met De Waarheidsvriend en wetenschappelijk theologisch tijdschrift Theologia Reformata.
„Binnen de redactie van De Waarheidsvriend dachten we al geruime tijd na over digitale ontsluiting van ons blad. Dat is hard nodig, onder meer om aansluiting te vinden bij de manier waarop jongeren informatie tot zich nemen.
In oktober 2009 kwamen we in contact met de EMG, die ons Digibron presenteerde. Met dat systeem kunnen we het gedachtegoed uit hervormd-gereformeerde kring in één keer ontsluiten. Honderd jaar artikelen over geestelijke en kerkelijke thema’s, over het staan van een christen in de samenleving –De Waarheidsvriend verschijnt al sinds 1909– binnen ieders handbereik.
Bij Theologia Reformata voltrok zich min of meer hetzelfde proces. De redactie ervoer de noodzaak om de goudmijn aan artikelen toegankelijk te maken. In het aanstaande juninummer, een themanummer over Karl Barth, is te lezen hoe hervormde theologen reageerden op de theologie van Barth. Voor de auteur kwam Digibron net te laat; hij heeft diverse dagdelen oude jaargangen moeten doorspitten om zijn informatie te verkrijgen. Met Digibron is die informatie nu snel en makkelijk doorzoekbaar.
Zelf krijgen we dankzij het zoeksysteem sneller en vollediger inzicht in hoe anderen over bepaalde thema’s denken. Wie heeft op welke wijze geschreven over beleid en gedachtegoed van de Gereformeerde Bond? Welke relaties liggen er, en hoe hebben die zich in de loop der tijd ontwikkeld?
Digibron bevat een schat aan interessante gegevens. Zoek je op ”Gereformeerde Bond” en verfijn je de zoekopdracht op personen, dan staat onze voormalige secretaris Van der Graaf bovenaan. Gevolgd door respectievelijk Calvijn, mijzelf en Luther. In één oogopslag zie je dat we vooral in de traditie van de Reformatie willen staan.
Tal van mensen, ook wereldwijd, kunnen nu kennisnemen van onze boodschap. Daar ben ik blij mee; een goede boodschap wil je immers zo breed mogelijk uitdragen?
Wel zou ik het winst vinden als er meer publicaties uit de Protestantse Kerk zouden worden opgenomen. Ons roeping en daarmee ons werkveld ligt in eerste instantie binnen deze kerk. Het zou interessant zijn om snel te kunnen zien hoe over bepaalde thema’s wordt gedacht binnen de breedte van de kerk, bijvoorbeeld over de relativering van de kinderdoop.
Waar christenen in toenemende mate een minderheid zijn en gemarginaliseerd worden, is het goed dat ook niet-christenen via Digibron gemakkelijk kennis kunnen nemen van wat er leeft. Dat vraagt extra zorgvuldigheid in de verwoording; deelnemers schrijven niet langer alleen voor eigen publiek, maar worden breed gelezen.”