Consument

Martin bakt aardappelen

Kent u het grapje van de dichte gaatjespan? Als ik het goed heb was het een grapje van de opa van Jaap en Gerdientje. Hij stuurde hen, in een van de verhalen uit het leesboekje, om een dichte gaatjespan. Een pan met dichte gaatjes… dat kan natuurlijk niet. Gaatjes zijn gaatjes, juist omdat ze niet dicht zijn.

24 March 2011 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 14:12

O?!

De ontgoocheling was groter dan dat het grapje leuk was. Wij hadden thuis wel degelijk zo’n pan. De koekenpan waarin bij ons thuis wekelijks de aardappels van een korstje werden voorzien, had dichte gaatjes. Allemaal kleine, iets verdiepte rondjes. Dichte gaatjes dus. En dank zij die dichte gaatjes kwamen er zeldzaam lekkere gebakken aardappeltjes uit die pan.

Toen wij trouwden kwam er natuurlijk ook zo’n pan in huis. En zou ik zelf de lekkerste aardappels gaan bakken. Ik kwam erachter dat gebakken aardappeltjes iets meer eisen stellen dan alleen een dichte gaatjespan. Je staat best een poosje te bakken en er gaat stiekem nog heel wat vet in. En zo lekker als bij moeder thuis waren ze ook al niet. Daar kwam nog bij dat ik gewend was om aardappels te bakken in een braadslede van bijna een vierkante meter. Dan is het in een koekenpan op een gasfornuisje een hopeloos gehannes. Aardappels op plaatsen waar ze niet horen en waar je ze weken later niet verwacht.

Hoe graag ik ook in de pannen roer, ik bleek geen aardappelbakker en we aten ze dus ook bijna nooit. We waren eerder vijf jaar getrouwd dan dat we vijf keer gebakken aardappelen hadden gegeten.

Zo ging het jaren. Maar inmiddels heeft zich een historische trendbreuk voorgedaan waar Wall Street jaloers op kan zijn. Op zoek naar een gezond alternatief voor de gekookte aardappel met jus zijn we uitgekomen op de gebakken aardappel uit de oven. Die zijn bij ons nu helemaal hot. We eten ze zeker meerdere keren per maand. Nauwelijks werk aan, niet vet en altijd lekker.


Ingrediënten

-aardappelen

-olijfolie

-paprikapoeder, peper en zout (of andere smaakmakers)


Bereiding

Een dag van tevoren: schil en was de aardappelen, snijd ze in stukken en kook met ze met iets zout in 10 minuten halfgaar. Laat de aardappelen afkoelen totdat ze –een nacht over(!)– in de koelkast kunnen.

Twee uur voor consumptie: snijd de koude aardappelen in partjes. Meng ze goed met een flinke scheut olijfolie en met de paprikapoeder, zout en peper. Verwarm de over voor op 225 graden Celsius. Verdeel de aardappelen over de bakplaat. Plaats deze hoog in de oven en bak de aardappelen in circa drie kwartier bruin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer