Bloedblaar/onregelmatige cyclus/prikkelhoest
Twee weken geleden ontstond er op mijn tong ineens een soort bloedblaar. Het voelde aan alsof er met een mesje in de tong werd gesneden. Niet veel later veranderde het geheel in een pijnlijke witachtige blaar die nu vrijwel is genezen. Een jaar of twee geleden heb ik het ook een keer gehad. Wat is dit voor verschijnsel en kan het kwaad?
Een bloedblaar (bullosa haemorrhagica) komt geregeld in de mond voor. Meestal bij wat oudere mensen. De voorkeurslocaties zijn de overgang van het harde naar het zachte gehemelte, de binnenkant van de onderlip en ook de tongranden.
Vaak ontstaat de bloedblaar tijdens het eten. Wanneer het vaker voorkomt op dezelfde plaats aan de tongrand, is het mogelijk dat er wat scherpe randen aan tandheelkundige restauraties (kronen, grote vullingen) aanwezig zijn. Deze kunnen door uw tandarts worden bijgewerkt.
Een bloedblaar breekt meestal binnen enkele uren na het ontstaan door en geneest vervolgens spontaan binnen een tot twee weken.
A. van Horssen, tandarts
Altijd al heb ik (20) een onregelmatige cyclus gehad, maar het laatste jaar is het nog onregelmatiger geworden. Variabel van twee tot zes weken. Wat moet ik doen? Is de pil een oplossing? Heeft dit gevolgen voor mijn vruchtbaarheid in de toekomst?
De cyclus van een vrouw is bij sommigen regelmatig, bij anderen grilliger. Normaliter bestaat de cyclus uit twee delen: de periode tussen de eerste dag van de menstruatie en de eisprong en de tijd tussen de eisprong en weer de eerste dag van de menstruatie.
In de eerste deelperiode (1) groeit het eitje en is het hormoon oestrogeen het hoogst. In de periode na de eisprong (2) stijgt het hormoon progesteron. De lengte van met name periode 1 blijkt nogal te kunnen variëren. Een onregelmatige cyclus wijst niet per definitie op een verminderde vruchtbaarheid, het kan geheel normaal zijn.
Zeker in de jaren direct na de eerste menstruatie is de cyclus vaak onregelmatig. Wanneer een onregelmatige cyclus als lastig wordt ervaren, kan de pil de lengte van de cyclus reguleren. De pil legt de werking van de lichaamseigen hormonen stil en de hormonen in de pil nemen de cyclus over.
J. A. Spaan, huisarts
Al enkele jaren heb ik (man, 84) vooral ’s morgens last van prikkelhoest waarbij ik wit en soms taai slijm opgeef. Op doktersadvies heb ik verschillende inhalers gebruikt, maar het resultaat is nihil. Ik probeer het te verzachten met Fishermanpastilles. Heeft u nog een advies?
Om te weten wat de oorzaak is van de hoest en de slijmproductie zou er bij u wat onderzoek gedaan moeten worden. Er kan een longfoto gemaakt worden om een indruk te krijgen van de longvelden en de vorm van de borstkas. Daarnaast kan ook een longfunctietest, ook wel spirometrie genoemd, aangeven of er in de luchtwegen vernauwingen zijn die de functie nadelig beïnvloeden. Ook is van belang om te weten of u rookt of hebt gerookt in het verleden.
Het feit dat de prikkelhoest bij u op oudere leeftijd is begonnen, lijkt een aanwijzing te zijn dat het gaat om een vorm van COPD (chronische obstructieve longziekte). Hierbij staat hoesten met slijm op de voorgrond en afhankelijk van de ernst wordt de invloed op het dagelijks functioneren in toenemende mate merkbaar.
Omdat inhalers bij u onvoldoende effect hebben, zou een slijmoplossend middel wellicht kunnen werken: acetylcysteïne 600 mg bruistablet eenmaal per dag.
Uiteraard is het eventuele roken al gestopt, want dit verergert het probleem. Stoppen met roken zorgt er in ieder geval voor dat de aandoening niet in ernst toeneemt.
J. P. Peters, huisarts