Buitenland

Jemen kondigt noodtoestand af

SANAA (AP) – Het parlement van Jemen heeft woensdag op verzoek van president Ali Abdullah Saleh de noodtoestand van kracht laten worden. De noodmaatregelen gelden voor een periode van dertig dagen en geven het leger verregaande bevoegdheden om dissidenten te arresteren en op te sluiten, de grondwet op te schorten, de media te censureren en straatprotesten te verbieden.

23 March 2011 17:56Gewijzigd op 14 November 2020 14:12
Soldaat in Jemen. Foto EPA
Soldaat in Jemen. Foto EPA

Dat het parlement zou instemmen met de maatregelen stond al zo goed als vast, omdat de partij van Saleh de volksvertegenwoordiging domineert. Toch is de beslissing een nieuw signaal dat Saleh van plan is alles in het werk te stellen om aan de macht te blijven en niet te buigen voor de roep om zijn aftreden.

Dinsdag bood de president aan om aan het einde van dit jaar af te treden, maar dit werd door de oppositie verworpen. Onverstandig, meende de president, omdat hierdoor volgens hem een burgeroorlog een stap dichterbij komt.

Helemaal onwaarschijnlijk is dit scenario overigens niet. Diverse legercommandanten hebben zich inmiddels achter de oppositie geschaard, waardoor beide rivaliserende partijen zich nu verzekerd weten van de steun van legereenheden. Het feit dat generaal-majoor Ali Mohsen al-Ahmar zich tegen Saleh heeft gekeerd wordt gezien als een veeg teken voor de huidige president. Al-Ahmar is lid van de Hashid, de stam waartoe Saleh ook behoort. Het zou er op kunnen duiden dat hij bezig is zijn machtsbasis te verliezen. Saleh heeft al de steun verloren van machtige stammenleiders, diverse diplomaten, parlementariërs, gouverneurs en kranten.

De VS willen nog niet kiezen in dit conflict. Het Witte Huis dringt aan op beëindiging van de vijandelijkheden. Saleh werkt samen met de VS aan de bestrijding van Al-Qaida in Jemen.

Op het plein in de hoofdstad Sanaa dat het centrum is van de protesten wezen jeugdleiders de instelling van de noodtoestand af. „De revolutie bepaalt nu wat er gebeurt,” zei Jamal Anaam, een van de leiders. „We trekken ons niets aan van de maatregelen.” In de hoofdstad zijn tanks samengetrokken van zowel de regeringsgetrouwe troepen als van de oppositie.

De geldigheid van de uitslag van de stemming over de instelling van de noodtoestand in het parlement wordt in twijfel getrokken door onafhankelijke waarnemers en de oppositie. De stemming ging bij handopsteking en er bestaat twijfel of de vereiste 151 parlementsleden wel aanwezig waren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer