Verdubbeling van beurs voor studerende leraar
DEN HAAG – De beurs voor leraren die een tweede bachelor- of masterstudie volgen, gaat omhoog van 3500 naar maximaal 7000 euro.
Dat kondigde staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs maandag aan. De bewindsman komt met de verhoging tegemoet aan studerende leraren. Door een wetswijziging mogen hogescholen en universiteiten in een aantal gevallen een hoger collegegeld vragen dan de wettelijke norm van 1672 euro. Studerende leraren zouden daardoor in de problemen komen.
„Door de verhoging van de lerarenbeurs blijven de bachelor- en de masterstudies voor alle leraren toegankelijk”, stelt Zijlstra. Vanaf 1 april kunnen leraren een zogenoemde lerarenbeurs aanvragen. Elke docent kan deze eenmaal in zijn onderwijsloopbaan aanvragen en gebruiken voor een tweede bachelor- of masteropleiding. De docent hoeft de beurs niet terug te betalen. Wel is er een maximum: Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
Verder riep Zijlstra gisteren studenten op hun instelling aan te geven bij de Inspectie van het Onderwijs als er bijvoorbeeld niet voldoende les wordt gegeven. De inspectie kan dan een boete opleggen. Uit een onderzoek van studentenvakbond LSVb bleek dat meerdere onderwijsinstellingen niet voldoen aan de verwachtingen.
Zijlstra deed zijn uitlatingen gisteren in de Tweede Kamer tijdens een debat over de toekomst van het hoger onderwijs. De bewindsman blijft bij zijn voornemen om 370 miljoen te bezuinigen op het hoger beroeps- en het wetenschappelijk onderwijs. Het grootste struikelblok voor de oppositiepartijen en de studentenorganisaties is de boete van 3000 euro die studenten moeten betalen als ze meer dan een jaar vertraging oplopen. Zijlstra wil zijn plannen om lang studeren te ontmoedigen, komend collegejaar al laten ingaan.
Het hoofdonderwerp dat de Kamer gisteren besprak was het advies van de commissie-Veerman over de toekomst van het hoger onderwijs in ons land. De meerderheid van de Kamer steunt de plannen voor selectie aan de poort en collegegelddifferentiatie.