Hoog opkijken tegen ds. E. du Marchie van Voorthuysen
METEREN – ”De zoon van Bornia” was J. M. Vermeulens 35e boek. Hij ziet het bovendien als zijn mooiste boek.
Tien levensbeschrijvingen over oud gereformeerde predikanten had J. M. Vermeulen uit Meteren al op zijn naam staan. Maar een boek schrijven over ds. E. du Marchie van Voorthuysen was nog altijd een lang gekoesterde wens. „Hij was een vooraanstaand predikant, een legendarisch man met een groot preektalent. Als ds. Du Marchie ging preken, was daar exegetisch echt wel wat aan voorafgegaan.”
Alleen, er waren nauwelijks foto’s van de predikant voorhanden. Totdat Vermeulen in contact kwam met een kleinzoon, Henri du Marchie van Voorthuysen in Groningen, een broer van de predikant. „Die man haalde zomaar oude fotoalbumpjes van de familie tevoorschijn. Toen was het mij ineens duidelijk: die biografie moest er komen.”
Toen het boek klaar was, werd het gepresenteerd in Urk, waar ds. Du Marchie van Voorthuysen tweemaal had gestaan; eerst als christelijk gereformeerd predikant, de tweede maal als oud gereformeerd predikant. Aan de presentatie werkten mee ds. T. Klok, oud gereformeerd predikant te Urk, en ds. A. van Heteren, christelijk gereformeerd predikant in die plaats.
Dezelfde middag werden er honderden exemplaren verkocht. „Veel Urkers zeiden: Doe mij er maar acht, of doe mij er maar zes, en laat het wisselgeld maar zitten, want dat is ter nagedachtenis van onze dominee.”
Hij had altijd al hoog tegen ds. Du Marchie opgekeken, zegt Vermeulen. „Tijdens het schrijven van de biografie is mijn waardering nog gegroeid. In sommige kringen wil men er nog wel eens wat gezelschapstermen op nahouden, maar die waren aan ds. Du Marchie niet besteed. Zonder rechtvaardigmaking was een zondaar bij ds. Du Marchie voor eeuwig verloren. En verlost zijn zonder Christuskennis was voor hem onmogelijk.”
Ds. Du Marchie stond in zijn theologische opvattingen wel wat alleen, stelt Vermeulen. Hij had zo zijn eigen aanhang. „Niet al zijn volgelingen hebben hem altijd recht gedaan, Volgelingen zijn vaak radicaler dan hun voorbeeld ooit heeft bedoeld.”
Tijdens de Boekenweek komt dagelijks een biograaf aan het woord. Morgen Cees Fasseur over koningin Wilhelmina.