De Jager: bankenheffing 400 miljoen per jaar
DEN HAAG (ANP) – Minister Jan Kees de Jager van Financiën wil een bankenheffing invoeren, waarbij de Nederlandse banken vanaf 2012 gedurende zeker tien jaar ongeveer 400 miljoen euro per jaar storten in een fonds dat de spaartegoeden bij Nederlandse banken tot 100.000 euro garandeert. De Jager maakte dat woensdag duidelijk in een debat in de Tweede Kamer.
In totaal hebben de Nederlandse banken nu voor 400 miljard euro aan deposito’s uitstaan. De Jager wil daar per jaar een premie van 0,1 procent op heffen, wat neerkomt op 400 miljoen euro per jaar. Binnen tien jaar zit er dan, mits geen van de banken failliet is gegaan, 4 miljard euro in de pot.
Het zogenoemde depositogarantiestelsel is bedoeld om spaarders tegemoet te komen, als hun bank failliet is gegaan. Zo kregen de meeste Icesave-spaarders hun geld terug. Tegoeden zijn binnen het stelsel nu gegarandeerd tot 100.000 euro. V³³r de financiële crisis was dat nog rond 38.000 euro. Nu gebeurt de financiering van de garanties door de banken nog achteraf, De Jager wil de banken dwingen de financiering vooraf te regelen.
De Jager is onder voorwaarden ook voor een bankenbelasting. Die voorwaarden zijn onder meer dat het niet leidt tot minder kredietverlening door de banken aan burgers en bedrijven en dat zoveel mogelijk landen eenzelfde belasting invoeren. De regeringspartijen VVD, CDA en ook de PVV waarschuwden voor een stapeling van maatregelen in de financiële sector. Dan wordt de sector te zwaar belast, meent het CDA.
In de Kamer kreeg De Jager veel kritiek van de oppositiepartijen PvdA en SP. Ronald Plasterk (PvdA) concludeerde cynisch dat de bankenlobby zijn werk goed gedaan heeft bij De Jager en dat alle noodzakelijke maatregelen ver vooruit worden geschoven. Plasterk wees erop dat een groeiend aantal EU-landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, zelf al een bankenbelasting heeft ingevoerd. Nu niet langer dralen, was zijn oproep aan het kabinet.
Plasterk en SP’er Ewout Irrgang deden ook schamper over de heffing voor het garantiestelsel omdat de banken straks moeten betalen voordat een collegabank failliet gaat, in plaats van erna. „Geen lastenverzwaring, maar een lastenverschuiving”, zei Irrgang.