Economie

Werkgevers zetten werk-leertrajecten in het zonnetje op carrièrebeurs

AMSTERDAM – De Nationale Carrièrebeurs ging gisteren van start in de Amsterdamse RAI. Ook vandaag kunnen starters, studenten en (jonge) professionals er nog kennismaken met ruim 200 Nederlandse topwerkgevers.

Ellen van de Beek
11 March 2011 22:29Gewijzigd op 14 November 2020 14:03
Yuri Meiburg. Foto RD
Yuri Meiburg. Foto RD

Er zíjn wel spijkerbroeken en truien op de Nationale Carrièrebeurs, maar die concentreren zich voornamelijk rond de stands van de landmacht, de politie en de scheepsbouw. Verder krioelt het van de strakke pakken, dassen, gepoetste schoenen, gretige gezichten onder matjes (hippe kapsels).

Als deze jonge professionals hun beursdag tot een succes willen maken, hebben ze allemaal een stapeltje kopieën van hun cv bij zich, hebben ze van tevoren een route uitgestippeld en hebben ze hun carrièrepitch –een korte presentatie van zichzelf: wie ze zijn en wat ze willen– tot in de puntjes voorbereid. En als ze helemaal beslagen ten ijs willen komen, lieten ze visitekaartjes maken.

Dat zijn in elk geval de tips die ze vooraf toegestuurd kregen van de organisatie van het evenement, dat dit jaar zijn veertiende editie beleeft. Oud-minister van Financiën en voormalig vicepremier Wouter Bos gaf gisterenmorgen de aftrap, compleet met carrièretips. „Luister naar je gevoel”, adviseert hij. En ook al ben je generalist, zorg dat je je specialiseert, want de beste generalisten zijn ook ergens heel goed in, aldus Bos.

De deelnemende standhouders zijn samen goed voor 8000 vacatures, aldus de beursorganisatie, maar op de beursvloer valt vooral de grote aandacht voor traineeships –werk-leertrajecten– en stages op. Tempo-Team werft met zijn Talent Ontwikkel Programma, Tele2 zoekt een nieuwe trainee, want „de oude werd ceo.” Ormit lokt jonge professionals voor zijn ”development programma”, PGGM wil trainees en Delta Lloyd wil ook al trainees. De crisis roert nog altijd haar staart, maar de jeugd heeft de toekomst én is goedkoop.

Tussen de carrièrebeluste jongeren en het handjevol ouderen mengen zich recruiters –professionele wervers–, op jacht naar veelbelovend talent.

Ellen Mertens werft in een gele sweater klanten voor de Great Job Academy, een bedrijf dat trainingen geeft die erop gericht zijn mensen te laten ervaren welk effect hun gedrag op anderen heeft en wat er gebeurt als ze zich anders opstellen. „We laten ze bijvoorbeeld in kleine groepjes e-mails aan elkaar versturen. Hoe is het om een mail te krijgen zonder aanhef of afsluiting? Wat voor beeld krijgen de ontvangers van de zender? Dan draaien we het om: zo’n beeld krijgen anderen dus ook van jóú, als je zo doet.”

De inschrijfstand voor de workshop sollicitatiebrieven schrijven barst uit zijn voegen en bij de stand van handtekening.nl is het eveneens erg druk. Het bedrijfje ontwerpt nieuwe handtekeningen voor mensen die het middelbareschoolkrabbelniveau –naam met kras erdoorheen– maar niet kunnen ontstijgen.

Er is veel aandacht voor dit soort sollicitatie- en presentatietips, maar wie de gesprekken in de wandelgangen aanhoort, concludeert dat de jonge carrièretijger al zo zelfbewust ís. „Dat was wel een enorm softe positionering hoor, van PGGM”, vindt een jongeman. „Nou”, zegt een meisje. „Ik vind Unilever best leuk om voor te werken, maar niet als het zo moet.”

De beurs wilde voor werkgevers het speuren naar talent wat vergemakkelijken en daarom kreeg iedere bezoeker bij de ingang al een tasje in de kleur van zijn of haar studierichting. De echt veelbelovende talenten dragen hun toegangskaart aan een goudkleurig koord, in plaats van aan een oranje.

Discriminatie, vinden sommige bezoekers. Ook de opstelling van de Academiestraat, waar onder meer Unilever, Shell, Rabobank en TNO zich presenteren, kan niet iedereen waarderen. Beursmedewerkers controleren streng of belangstellenden wel echt academici zijn. Zijn ze dat niet, dan mogen ze beslist niet naar binnen. „Wat is dit?” zegt een blonde jongen. „Moet ik nu een formule gaan oplossen of zo?”


Wat doet Jordanos Lassooy (29) uit Zeewolde op de Nationale Carrièrebeurs?

„Ik zoek een managementfunctie. Ik heb een bachelor management en een diploma accountancy. Bij elkaar was dat goed voor een studie van zes jaar. Die heb ik in Ethiopië gevolgd, mijn geboorteland. Ik ben nu een jaar in Nederland en het valt nog niet mee om hier werk te vinden. Ik weet niet precies hoe dat komt, misschien is mijn Nederlands nog niet goed genoeg. Maar ik heb echt een heel leuk cv. Misschien heeft het ook met de Nederlandse mentaliteit te maken. Het is moeilijk om hier te integreren. Ik heb een jaar in België gewoond en daar was iedereen aardiger, opener. Hier is contact maken lastig. Deze beurs was wel zinvol, ik heb leuke gesprekken gehad met zes bedrijven, dus die ga ik nu in de gaten houden. In de toekomst zie ik mezelf wel werken als manager, in de industriële sector, of misschien bij een bank.”


Waarom toog Yuri Meiburg (23) uit Assen naar de Amsterdamse RAI?

„Nog een halfjaartje, dan ben ik klaar met mijn studie informatica in Groningen. Ik heb geen duidelijk beeld van wat ik wil gaan doen. Iets leuks met ict in elk geval. En als ik rond kan komen, vind ik het goed. Naar het buitenland wil ik niet, ik ben nogal een familieman. Het is leuk om te zien welke werkgevers hier allemaal staan, maar ik heb niet het idee dat ik nu een realistisch beeld krijg van een bedrijf. De meeste weten bijvoorbeeld niet wat je bedoelt als je zegt dat je iets zoekt in de ict. De website onderhouden, denken ze dan. Maar daar ga ik natuurlijk niet vijf jaar voor studeren. Het gedeelte voor academici vond ik het interessantst, TNO bijvoorbeeld. Daar ervoer ik echte interesse voor wat ik in huis heb en draaide het niet zo om het uiterlijk. Al die deftige pakken. Dat is niet zoals ik ben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer