Binnenland

Geen onderzoek naar dissidente rechercheurs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de rijksrecherche geen onderzoek te laten doen naar eventueel strafbaar gedrag van twee rechercheurs van de politie Twente. Dit heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Almelo dinsdag meegedeeld.

ANP
27 May 2003 17:21Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

De twee, J. Paalman en C. de Roy van Zuydewijn, waren tot medio 2001 betrokken bij het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede en hadden veel kritiek op het onderzoek van de politie.

Wel heeft het OM de korpschef van de politieregio Twente geadviseerd een intern onderzoek te doen. De wijze waarop de twee rechercheurs hun kritiek naar buiten hebben geventileerd en de publiciteit hebben gezocht, verhoudt zich niet met de voor een politiefunctionaris geldende normen, aldus het OM.

Volgens een woordvoerder van de politieregio Twente heeft de korpsleiding het advies in beraad. De twee rechercheurs zijn overigens nog steeds werkzaam binnen het korps.

J. Peters, advocaat van de twee rechercheurs, meent dat het „de wereld op zijn kop is dat Paalman en De Roy van Zuydewijn verantwoordelijk worden gesteld voor handelen van het OM”. Het is het OM dat de beweringen van zijn cliënten naar buiten heeft gebracht, meent Peters in plaats van andersom. Verder betreurt de raadsman het advies van het OM, „een geïsoleerd onderzoek” te doen binnen het korps.

Omwille van de objectiviteit heeft het OM in Zutphen het onderzoek naar de twee rechercheurs verricht. Volgens de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Zutphen is de kans op een succesvolle vervolging van het tweetal wegens schending van het ambtsgeheim moeilijk, omdat voor het onderzoek geheimhouders en verdachten moeten worden benaderd die zich op hun zwijgrecht kunnen beroepen.

De twee legden in maart voor het gerechtshof in Arnhem een verklaring af dat de politie met een tunnelvisie had gerechercheerd en zich te veel had vastgebeten in De V. (Vries). De V. werd twee weken geleden vrijgesproken van brandstichting op het terrein van S.E. Fireworks op 13 mei 2000. Ook was er volgens hen gesold met bewijsmateriaal. Advocaat–generaal A. Welschen deed hun beweringen af als „absurde verzinsels”, temeer omdat andere politiemensen hen tegenspraken.

Het hof uitte in het arrest weliswaar twijfels over de gezichtspunten van de twee dissidente rechercheurs, maar het feit dat zij het gevaar van een te eenzijdige benadering signaleerden, moest hen als een verdienste worden nagegeven.

G. Meijers, advocaat van S.E. Fireworksdirecteur Willie Pater, vond de kwalificatie van Welschen reden om de twee rechercheurs te vervolgen wegens meineed. Omdat het OM dit naliet, deed Meijers onlangs zelf aangifte van meineed tegen de dissidenten. De Arnhemse hoofdofficier van justitie R. Daverschot heeft Meijers laten weten dat hij de kwestie onderzoekt. Volgens Meijers zou dit onderzoek binnen enkele weken moeten zijn afgerond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer