Ouderen leren aandacht van hun belager af te leiden
„Ik ben niet echt bang, maar ik wil wel graag weten wat verstandig is als iemand mij lastigvalt. Je hoort zo vaak van bedreigingen. Als oudere ben je een makkelijke prooi.” Siena Slingerland (64) is een van de 55-plussers die deelnemen aan een weerbaarheidscursus in Papendrecht. Aan het begin van de derde van in totaal tien lessen zegt ze zich al wat zelfverzekerder te voelen. „Ik hoop dat de bewegingen die we hier vaak herhalen in mijn hoofd komen te zitten. Dat ik geen schrikreactie laat zien als er een knul van 16 met vervelende bedoelingen op mij afstapt, maar ik in een reflex tot actie overga.”
Aan cursusleider Teun Tromp zal het niet liggen. „Zelfverdediging is niet wat meppen, maar de opgebouwde energie leiden”, legt hij uit. „Zoals een brandglas stralen op één punt richt, zo moet u omspringen met uw kracht.” Hij illustreert zijn verhaal met de naar achter gerichte elleboogstoot. „Wanneer de elleboog met de hand wordt gestuurd, komt een stoot stevig aan in plaats van te zwabberen.”
Jezelf beschermen is van belang. Dat kan onder meer door de armen tussen jezelf en een belager te houden. De senioren krijgen een binnenwaartse en een buitenwaartse blokkering voorgeschoteld. Het is zaak een arm op de juiste hoogte te bewegen. „Simpel? Het is wel nadenken”, reageert een cursist.
Datzelfde geldt voor de gelijkzijdige stap-stoot. Tijdens een stap vooruit moet de arm in een rechte beweging naar voren schieten, met de vuist in de juiste positie. Op het commando van Tromp proberen de senioren deze techniek onder de knie te krijgen. „Fout!” roept de cursusleider. Hij wijst op de cursisten die tijdens de beweging onbewust hun lichaam zijwaarts hebben gedraaid. „Zo bent u instabiel en wordt de energie verstrooid. U lijkt op iemand die benzine haalt in een blik vol gaten.”
De aanwezigen leren weer nieuwe zwakke punten kennen, zoals de plek net onder het borstbeen. Tromp heeft meer pijlen op zijn boog. „De aandacht verleggen, werkt goed. Natuurlijk niet door benepen „Kijk een vogeltje” te mompelen, maar wel door bijvoorbeeld een voetstoot uit te delen.”
Soms kun je het flink benauwd hebben. Bijvoorbeeld als iemand met twee handen de keel dichtknijpt. Toch is er geen reden om het hoofd dan in de schoot te leggen, meent de cursusleider. „Maak een kleine sprong, zet de voeten iets opzij en stoot met beide vuisten tegen de zwevende ribben van de tegenstander. De belager wil dan echt wel loslaten.”
De cursisten mogen dit op elkaar oefenen. Een van hen, Hans Gelderman (73), doet fanatiek mee. „Ik volg de cursus om zelfverzekerder over te komen en om in noodsituaties adequaat te kunnen reageren.” Tromp heeft de nodige tips voor hem. „Doe een stap terug wanneer u wordt bedreigd. Ga iets gedraaid staan, want als u frontaal tegenover de ander staat heeft hij uw zwakke plekken voor het uitkiezen.”
Dit is het derde en laatste deel van een serie over een weerbaarheidscursus.