Herstel bedrijfsleven stuwt winst Rabobank op
UTRECHT – De economie herstelt, het bedrijfsleven veert op. Dat betekent gunstig tij voor de Rabobank. De winst van het concern groeide vorig jaar met ruim een kwart.
„Een zonnig, een mooi, een solide jaar.” Bestuursvoorzitter Piet Moerland kon donderdag bij de presentatie in Utrecht van de cijfers over 2010 tevreden zijn. Op nagenoeg alle fronten waren de ontwikkelingen positief.
De financiële onderneming verdiende bijna 2,8 miljard euro. Zij boekte een forse sprong vooruit van 564 miljoen. Maar daarbij moeten we bedenken dat in het moeizaam verlopen 2009 een nagenoeg gelijke daling optrad. Met andere woorden: het nettoresultaat is terug op het niveau van 2008.
Een groot deel van de zakelijke klanten krabbelde uit het dal omhoog. Daardoor ondervond Rabo minder problemen met de kredietportefeuille. Als een debiteur waarschijnlijk niet meer aan zijn rente en aflossingsverplichtingen kan voldoen, wordt er een voorziening getroffen en dat gaat ten koste van de winst. In 2009 moest er veel geld in die stroppenpot. In 2010 verbeterden de vooruitzichten en werd met een veel lagere afdracht volstaan. Het scheelde zo’n 500 miljoen euro aan lasten.
Alleen in Ierland, dat aan het infuus ligt bij het binnen de eurozone opgerichte noodfonds, verslechterde het beeld. Rabo heeft daar 2 miljard euro aan leningen uitstaan in de sfeer van vastgoed en nog eens ongeveer eenzelfde bedrag in andere sectoren. Tegenover die 4 miljard houdt de bank nu maar liefst 1,4 miljard achter de hand, na een verhoging van 375 miljoen in de voorbije maanden, om verliezen door wanbetaling op te vangen.
Het bezit van staatsobligaties van Ierland is relatief gering: 50 miljoen euro. Van andere zwakke broeders in Europa, te weten Griekenland, Portugal en Spanje, heeft Rabo een kleine 600 miljoen aan schuldpapier.
De behaalde winst is vooral aangewend om het eigen vermogen uit te breiden. Rabo kan tegen een stootje. Het beschikt op dat punt over de hoogste status, AAA in het jargon, en het heeft de buffer dus verder verstevigd. „Daar kun je nooit genoeg waarde aan hechten, heeft de kredietcrisis geleerd”, benadrukte Moerland.
Vorig jaar is in internationaal verband het zogeheten Basel III-akkoord gesloten. Dat schrijft voor dat de financiële instellingen de komende jaren hun kapitaalpositie moeten versterken. Rabo hoeft wat dat betreft niets te vrezen.
De bankorganisatie telt ruim 58.700 medewerkers, van wie een derde bij vestigingen in het buitenland. Zij is actief in 48 landen en speelt een belangrijke rol in de sector van voedsel en agrarische bedrijvigheid. Binnen onze grenzen heeft zij 911 kantoren. Die bedienen ongeveer 6,8 miljoen particuliere en 800.000 zakelijke klanten. Zij zijn marktleider op het gebied van hypotheken (29 procent), sparen (40 procent) en onder bedrijven in de land- en tuinbouw (84 procent).
Moerland uitte donderdag zorgen over de hypotheekverstrekking. Hij vreest voor een opeenstapeling van regelgeving, die het voor starters moeilijk maakt de benodigde financiering te verwerven. En dat terwijl volgens hem de historie aantoont dat er geen sprake is van een te ruimhartig beleid. Vorig jaar waren er 2086 executieverkopen van woningen, een klein aantal op het totaal van de uitstaande hypotheken. Moerland: „Er gebeuren weinig ongelukken en bovendien hangen die vaak samen met bijzondere omstandigheden als overlijden of echtscheiding.”