AKP-regering ergert Turkse generaals
De Turkse stafchef, generaal Hilmi Ozkok, heeft maandag tegenover een gezelschap Turkse journalisten zijn ergernis geuit over de recente vervanging van enkele topambtenaren door mensen die nauwe banden hebben met de regerende, op islamitische leest geschoeide Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).
Het Turkse leger beschouwt zichzelf als hoeder van de seculiere Turkse staat. De militairen koesteren argwaan jegens de AKP van premier Recep Teyyip Erdogan, hoewel die partij bezweert geen islamitische agenda te voeren. Op tekenen van spanning tussen de strijdkrachten en de regering wordt in Turkije vaak gelet. De militairen hebben in de afgelopen veertig jaar drie keer de macht gegrepen; in 1997 lieten zij een voorgaande islamitisch getinte regering struikelen.
Ozkok liet zich volgens de journalist Mustafa Balbay van het dagblad Cumhuriyet zorgelijk uit over de ambtelijke benoemingen van de regering. Hij wilde niet ingaan op de vraag wat het leger zou doen als de regering met de benoemingen doorgaat en hij schoot uit zijn slof toen de journalisten speculeerden over een staatsgreep.
Ozkok zei verder dat niet alleen jonge officieren -zoals Cumhuriyet vorige week had gemeld- maar de gehele strijdkrachten zich „ongemakkelijk” voelen over de politiek van de regering.
Premier Erdogan probeerde de gemelde spanningen te bagatelliseren. „Turkije is een democratische, seculiere staat en alles vindt plaats binnen een democratisch proces”, zei hij.
De Turkse generaals hebben zich in de aanloop naar de oorlog in Irak geërgerd aan de houding van de regering, die er niet mee akkoord ging dat de Amerikanen vanuit Turkije een tweede front zouden vormen. Volgens kranten storen de militairen zich nu aan plannen van de regering om aan de verlangens van de Europese Unie tegemoet te komen door antiterreurwetten te versoepelen en uitzendingen in de Koerdische taal op particuliere televisiestations toe te staan. Volgens Balbay zei Ozkok dat Turkije niet te veel concessies aan de EU moet doen.