Verplicht melden incidenten op scholen jaar vertraagd
DEN HAAG (ANP) – De invoering van een wettelijke verplichting om incidenten op scholen te registreren ten behoeve van de veiligheid wordt een jaar uitgesteld. Dat meldde minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de bewindsvrouw is het wetsvoorstel in de maak, maar is het niet mogelijk om de registratieverplichting met ingang van het schooljaar 2011-2012 al in te voeren.
De verplichte registratie is onderdeel van een breder veiligheidsbeleid op scholen. Door incidenten zoals homodiscriminatie te registreren, krijgen scholen beter inzicht in de eigen veiligheidssituatie en ontstaat er een landelijk beeld van de omvang en de aard van incidenten. „Zo kan er in samenwerking met gemeente, politie en de medezeggenschapsraad aan veiligheid op scholen worden gewerkt”, aldus de minister.
Sinds 2004 investeert het ministerie van Onderwijs jaarlijks 90 miljoen euro extra in sociale veiligheid op scholen. Uit recent onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat 94 procent van de kinderen en personeelsleden zich op school veilig voelt, terwijl maar 66 procent van de jongeren in het algemeen zich veilig voelt volgens de Landelijke Jeugdmonitor 2010. „De school wordt daarmee ervaren als een veilige plek”, aldus Van Bijsterveldt.
Toch is het volgens de minister bekend dat een belangrijk deel van de leerlingen en het personeel te maken heeft met incidenten als diefstal en vernieling, verbaal en fysiek geweld. „Dat onderstreept het belang van blijvende aandacht en inzet voor het vergroten van de veiligheid in het onderwijs.”
Door het uitstellen van de invoerdatum geeft Van Bijsterveldt scholen langer de tijd zich voor te bereiden op de verplichte registratie van incidenten.