Economie

Benzineprijs richting record

RIJSWIJK (ANP) – De aanhoudende onrust in het Midden-Oosten stuwt de prijs van benzine op en dreigt gevolgen te krijgen voor de prijs van vliegvakanties.

28 February 2011 18:12Gewijzigd op 14 November 2020 13:53
Foto ANP
Foto ANP

De gemiddelde adviesprijs van benzine aan de pomp is nog slechts een fractie verwijderd van het record van de zomer van 2008. De prijs is nu 1,687 per liter, en dus slechts een druppel verwijderd van het record van 1,692 per liter in de zomer van 2008, blijkt uit cijfers van de UnitedConsumers.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde prijs van benzine die werd betaald aan de pomp in een jaar tijd met 9 procent is opgelopen en bij diesel is dat zelfs 12 procent.

De hoge olieprijs als gevolg van de onrust in het Midden-Oosten werkt door in de prijs van de vliegtuigbrandstof kerosine en de luchtvaartmaatschappijen maken zich al zorgen over hogere kosten.

De productie van olie in Libië is als gevolg van de burgeroorlog in dat land op diverse plaatsen stilgelegd of fors verminderd en de export ligt vrijwel stil. Libië is in omvang het twaalfde olieproducerende land in de wereld.

Volgens een rapport van Bank of America en Merrll Lynch kan de olieprijs nog lang op een hoog niveau blijven. De financieel analisten maken zich vooral zorgen over de sociale onrust en spanningen in landen als Algerije, Syrië, Jemen en Saoedi-Arabië. De olieprijs schommelde maandag rond 112 dollar per vat Brentolie. De prijs liep vorige week donderdag op tot 120 dollar. De belofte van Saoedi-Arabië om tekorten aan olie op te vangen met hogere productie zet een rem op de stijging van de prijzen en moet voorkomen dat dat de hoge olieprijs ontwrichtend werkt op de wereldeconomie.

Een hoge olieprijs als gevolg van een beperking van het aanbod van olie is geen goed nieuws voor ons land. Het Centraal Planbureau (CPB) is in de prognose van de economische groei van ons land voor dit jaar uitgegaan van een gemiddelde prijs van 97 dollar per vat olie. Uit andere berekeningen van het CPB komt naar voren dat een olieprijs die gemiddeld op jaarbasis 20 procent hoger is, een dalend effect heeft op de wereldhandel. Voor ons land, dat naar verhouding sterk afhankelijk is van export, zou dat een rem zetten op de groei van de economie met 0,4 procent en zou dat het leven van de Nederlander op jaarbasis 0,8 procent duurder maken.

De stijgende voedselprijzen waren voor de denktank van ING al reden om de verwachting van de inflatie voor de Nederlandse consument dit jaar te ramen op 2 procent.

Algemeen wordt er vanuit gegaan dat hogere olieprijzen ook de prijs van aardgas omhoog stuwen. Een woordvoerder van gashandelaar GasTerra wijst er echter op dat de gasmarkt geliberaliseerd is en dat een koppeling van gas- en olieprijzen in feite tot het verleden behoort. Volgens hem is er volop aanbod van gas in de wereld. Slechts bij een deel van de contracten voor levering van gas speelt de olie-index een rol.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer