Nicotine schaadt puberbrein
Wie jong begint met roken, kan op latere leeftijd aandachtsstoornissen krijgen. Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam ontdekten een nieuw mechanisme dat verklaart hoe nicotine op jonge leeftijd het brein beschadigt. Hun studie verscheen afgelopen week als online-publicatie in het tijdschrift Nature Neuroscience. De onderzoekers stelden adolescente ratten een beperkte periode bloot aan nicotine. Toen ze als volwassene werden getest, bleek hun concentratievermogen als gevolg van die blootstelling achteruit te zijn gegaan en hun impulsiviteit verhoogd.
Ratten die alleen als volwassene nicotine binnenkregen, hadden geen blijvende problemen.
Wanneer deze resultaten worden vertaald naar de mens, betekent dit dat jong beginnen met roken een rol kan spelen in het ontstaan van aandachtsstoornissen op volwassen leeftijd. De studie laat bovendien zien dat de hersenen gedurende de pubertijd kwetsbaar zijn voor verslavende stoffen zoals nicotine, concluderen de onderzoekers.
Roken, en de inname van nicotine, is een hardnekkige verslaving die vaak begint tijdens de pubertijd. Recente studies lieten al zien dat adolescenten gevoeliger zijn voor de werking van nicotine, en dat roken tijdens deze periode de ontwikkeling van hersenen beïnvloedt.
Hoe nicotine in het menselijk brein problemen veroorzaakt kan op basis van deze studie nog niet worden achterhaald. Dergelijk onderzoek, waarbij proefpersonen een korte en specifieke periode aan nicotine worden blootgesteld, is bij mensen moeilijk te herhalen. Juist personen die als jongvolwassene beginnen met roken, blijven namelijk de rest van hun leven roken.