PvdA en GroenLinks: spoeddebat over bijstand
DEN HAAG (ANP) – De PvdA en GroenLinks willen een spoeddebat over een mogelijke kortingen op de bijstandsuitkering voor gezinnen van wel 500 tot 800 euro bruto per maand door de invoering van een toets op het inkomen van alle gezinsleden tezamen. De oppositiepartijen willen staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) in de Tweede Kamer aan de tand voelen, omdat dit zou blijken uit een uitgelekt conceptwetsvoorstel van de VVD-bewindsman.
Het conceptwetsvoorstel van De Krom is in handen gevallen van het tv-programma Uitgesproken Vara en die bericht hierover vrijdag. In het regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV staat dat er getoetst gaat worden op het hele huishoudinkomen en niet alleen meer op dat van een inwonende partner.
Hierdoor kunnen ouders op hun uitkering gekort worden als bijvoorbeeld hun volwassen thuiswonend kind een inkomen heeft. Ook kan een thuiswonend meerderjarig kind zijn bijstand kwijtraken door het inkomen van zijn ouders. PvdA-Kamerlid Hans Spekman stelt dat op deze manier ouders en kinderen van elkaar financieel afhankelijk worden gemaakt.
Een woordvoerder van De Krom zegt niet te kunnen reageren op uitgelekte stukken. Hij stelt dat de staatssecretaris nog druk bezig is met de uitwerking van het regeerakkoord in verschillende wetsvoorstellen. Het doel is volgens de zegsman dat werken meer gaat lonen en dat meer mensen uit de uitkering aan het werk gaan.
De verwachting is ook dat de nieuwe toets in de bijstand gevolgen heeft voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn en nu nog in aanmerking komen voor een Wajong-uitkering. De Krom is nu met gemeenten in overleg om voorzieningen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals de bijstand, sociale werkplaatsen en Wajong, onder te brengen in één regeling Werken naar vermogen. Veel Wajongers wonen bij hun ouders en lopen door alle plannen straks het risico geen uitkering meer te krijgen.
Verder dreigen naar schatting tienduizenden arme huishoudens extraatjes, zoals bijzondere bijstand, kwijt te raken. De staatssecretaris werkt een plan uit het regeerakkoord uit om de inkomensgrens voor gemeentelijk minimabeleid naar beneden bij te stellen, van 130 naar 110 procent van het wettelijk minimumloon.