„Ik mis support van andere SGP’ers”
HOOGEVEEN – Een energieke uitstraling, humor en een vlotte babbel kunnen Willem van Hartskamp (32), lijsttrekker voor de SGP in Drenthe, niet worden ontzegd. Of het ook genoeg is om voor het eerst een zetel te bemachtigen, moet nog blijken. „Binnen de partij wil ik vernieuwing, maar ik krijg anderen daarin niet voldoende mee.”
Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen haalde Van Hartskamp als SGP-lijsttrekker in Hoogeveen meer stemmen binnen dan ooit. Het trok de vader van twee kinderen en docent Nederlands en godsdienst op de Pieter Zandt in Staphorst over de streep om bij de Statenverkiezingen opnieuw de kar te trekken.
De geboren en getogen Apeldoorner steekt veel tijd in de verkiezingscampagne. Hij neemt deel aan debatten en radio- en televisie-interviews waarin hij het programma van de SGP uiteenzet: bescherming van de zondagsrust, het tegengaan van de inkrimping van dorpskernen, goede jeugdzorg met beperkte wachtlijsten, duurzaam investeren in mobiliteit en een goede ov-verbinding met de Randstad.
Van Hartskamp zegt dat het provinciale partijbestuur een „schuchtere bereidheid” toont om hem deel te laten nemen aan debatten op radio en televisie. „Binnen de partij wil ik vernieuwing, maar ik krijg anderen daarin niet voldoende mee. Ik mis bij mijn deelname aan debatten support van anderen binnen de partij. Er staan negen kandidaten op de lijst, maar het werk komt grotendeels op mij neer. Kiesvereniging en bestuur gaan er soms te makkelijk van uit dat we toch geen zetel halen, zoals dat al jarenlang het geval is. Ik ga voor één of twee zetels en ben huiverig voor de gedachte dat het toch niks wordt.”
De Hoogeveener wil niet louter pessimistisch zijn. „Er is al veel gebeurd. We hebben een campagneteam, er zijn debatten, dus we zijn op de goede weg. Het zal echter nog jaren duren voordat iedereen in bestuur en kiesvereniging optimale betrokkenheid toont.”
Belangrijk bij openbare optredens is volgens Van Hartskamp het beeld dat een SGP’er neerzet. „Het wegnemen van vooroordelen vind ik belangrijk. In een tv-programma met lijsttrekkers moest winkelend publiek hun partijachtergrond raden.” Met een lach: „Vier van de vijf voorbijgangers schaarden mij bij de SP. Toen een vrouw met PvdA-achtergrond hoorde dat ik SGP’er ben, riep ze uit: „U bent zo vlot en u hebt geen middenscheiding!””
De Drentse SGP krijgt in de peilingen geen zetels. Is alle inzet dan voor niets? „In Drenthe heeft de SGP slechts een kleine achterban. Velen kiezen voor de ChristenUnie. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me niet frustreert.”
De SGP-lijsttrekker zou „liever vandaag dan morgen” een lijstverbinding met de CU aangaan. „Dat kan zetels opleveren. In het verleden zijn er wel gesprekken geweest, maar de ChristenUnie heeft toen onder meer vanwege het SGP-vrouwenstandpunt de boot afgehouden. Toch vind ik dat het partijbestuur zich erop moet bezinnen of de SGP in Drenthe wel zelfstandig moet doorgaan. Het bestuur kan wel een principieel geluid willen laten horen, maar als je geen zetel haalt, bereik je niets. Christenen worden steeds meer in de hoek gedrukt, ook in Drenthe, waar vaker evenementen op zondag plaatshebben. Tijdens het hardloopevenement Cascaderun in Hoogeveen kunnen kerkgangers niet met goed fatsoen naar het kerkgebouw. Ook op het TT-circuit in Assen neemt het aantal zondagse evenementen in rap tempo toe. ”
Dit is het slot in een serie interviews met nieuwe kandidaat-Statenleden op weg naar 2 maart.