Benthuizen kiest voor platteland
BENTHUIZEN – In het Zuid-Hollandse Benthuizen draait het op 2 maart niet om de Provinciale Staten of de Eerste Kamer, maar om een referendum met de vraag: willen we bij Zoetermeer horen of bij Alphen aan den Rijn?
Wie het Zuid-Hollandse dorpje van 3300 inwoners op de kaart wil ontdekken, moet goed kijken. Benthuizen ligt als Klein Duimpje tegen grote reus Zoetermeer aan. De inwoners aan de zuidkant van het dorp zien de woontorens van de Zoetermeerse wijk Oosterheem op een steenworp afstand.
Logisch dat bij een eventuele herindeling het dorp bij de gemeente Zoetermeer gevoegd wordt. De gemeente Rijnwoude –waar Benthuizen nu onder valt– is bezig met een fusieproces met de gemeenten Alphen aan den Rijn en Boskoop. Omdat Benthuizen zo ver bij Alphen vandaan ligt en zo dicht bij Zoetermeer, heeft de gemeente besloten de keus aan de Benthuizenaren zelf te laten: meegaan met de fusie met Alphen aan den Rijn en Boskoop of samengaan met Zoetermeer.
In winkelcentrum De Korf lijken de meningen op een doordeweekse morgen redelijk eenduidig. Alphen aan den Rijn heeft de voorkeur. „Dan blijft het dorpse karakter van Benthuizen behouden”, zegt J. G. Bregman beslist. „Alphen heeft nu al twee kernen onder zijn hoede: Aarlanderveen en Zwammerdam. Dat blijven echt gezellige dorpen. Als wij onderdeel van Zoetermeer worden, ben ik bang dat we de zoveelste wijk van de stad worden.”
Ook de 85-jarige J. van Doorn ziet niks in Zoetermeer. „Ik ben alleenstaand en krijg af en toe mijn eten van tafeltje-dek-je. Volgens mij kennen ze dat in Zoetermeer niet eens.” Van Doorn is bang dat bij een fusie met Zoetermeer de afstand tussen het gemeentebestuur en de burgers van Benthuizen enorm groot wordt. „Nu kan ik nog gewoon met een ambtenaar bellen over de stoep waar tegels scheef liggen. In Zoetermeer is daar geen sprake van”
Twee klanten in bakkerswinkel Jongerius kiezen voor Alphen. „Laat het Bentwoud maar een mooie scheiding zijn tussen Zoetermeer en Benthuizen. Daar stopt de stad en begint het platteland.” Verkoopster Jacqueline Bultens komt uit Zoetermeer en kan de bezwaren van de Benthuizenaren wel begrijpen. „Er is inderdaad een groot verschil tussen Zoetermeer en Benthuizen. Bij mij in de straat zeggen de mensen elkaar amper gedag, maar hier groet iedereen elkaar.”
Een Zoetermeerder die net uit de auto stapt: „Mijn vader zit bij de vrijwillige brandweer van Benthuizen. Hij is bang dat de brandweerpost verdwijnt als dit dorp bij Zoetermeer hoort.”
Van de eensgezindheid in De Korf is op de site fusiebenthuizen.nl niet veel te merken. Op de digitale poll kiest 47 procent voor ”meegaan met Rijnwoude naar Alphen aan den Rijn”, 44 procent voor Zoetermeer, 6 procent weet het nog niet en 3 procent zegt niet mee te doen aan het referendum.
„Benthuizen is behoorlijk verdeeld”, zegt fractievoorzitter Van Kuijk van de SGP/ChristenUnie in Rijnwoude en 25 jaar woonachtig in Benthuizen. Van Kuijk zelf kiest heel beslist voor Alphen. „Kies je voor het Groene Hart, dan kies je voor Alphen. Die gemeente weet heel goed hoe ze het platteland groen moet houden. Zoetermeer is veel meer gericht op de Haaglanden, op het stadse.”
Volgens Van Kuijk willen de meeste fracties in Rijnwoude dat Benthuizen bij die gemeente blijft horen. „Alleen de VVD staat er anders in. Maar als een meerderheid van de Benthuizenaren voor Zoetermeer kiest, zal de raad die keuze volgen.”
Ook burgemeester Waaijer van Zoetermeer respecteert de keuze van de Benthuizen. „De inwoners zijn van harte welkom. Zij zullen net zo veel aandacht krijgen als de Zoetermeerders. Ik ga geen charmeoffensief beginnen om hen over te halen. Zij moeten zelf die keuze maken.”
De angst dat Zoetermeer Benthuizen zal opslokken, is volgens Waaijer niet gegrond. „Wij hebben geen bouwplannen meer, we zijn uitgebouwd. Het dorpse karakter van Benthuizen willen we graag behouden. Dat doen we ook met oude kern van Zoetermeer. Dat is al een klein dorp in de grote stad.”
De burgemeester constateert dat Benthuizen maatschappelijk al helemaal georiënteerd is op Zoetermeer. „Mensen winkelen er, gaan er naar de apotheek. De politie komt hiervandaan als er wat aan de hand is.”
Waaijer volgt het referendum met veel belangstelling. „Het is een boeiend en uniek proces. Het gebeurt niet zo vaak dat mensen zelf mogen kiezen waar ze bij willen horen.”