Basiskennis over religies
Peter Stanford, oud-redacteur van de Britse krant The Catholic Herald, wil een „evenwichtig beeld” geven van de verschillende godsdiensten. Uitgangspunt is voor hem dat „de diverse religieuze uitingen over de hele wereld meer met elkaar gemeen hebben dan dat zij van elkaar verschillen”, zo schrijft hij in de inleiding. Het boek begint dan ook met een overzicht van die overeenkomsten: heilige geschriften, regels over goed en kwaad, de belofte van een leven na de dood, het belang van naastenliefde en de plaats van rituelen.
Dit perspectief zorgt ervoor dat het unieke van het christelijk geloof niet uit de verf komt. Stanford drukt zich doorgaans voorzichtig uit, maar stromingen in het christendom die het eigene van het christelijk geloof benadrukken, kunnen niet op zijn sympathie rekenen. Wat de evangeliën over Jezus schrijven is volgens hem „deels literatuur en fantasie.”
De Britse journalist is er in ieder geval wel in geslaagd om in kort bestek veel informatie te bieden over de historische ontwikkeling van het christelijk geloof. Ongeveer een derde van het boek gaat hierover. Wie enigszins vertrouwd is met die geschiedenis, leest weinig nieuws, maar ziet alles nog eens helder op een rij.
De rest van het boek geeft een beschrijving van de kernpunten en historische ontwikkeling van jodendom, islam, hindoeïsme, boeddhisme en andere oosterse tradities. Dat maakt het boek tot een handig naslagwerk voor burgers van een multiculturele samenleving. Voor een eerste, globale oriëntatie kun je goed bij Stanford terecht.
50 inzichten religie, Peter Stanford; uitg. Veen Magazines, Diemen, 2010; ISBN 978 90 8571 331 9; 208 blz.;€ 24,95.