Economie

MSD: al meer dan 55 jaar actief in Nederland

OSS (ANP) – Hoge bloeddruk, migraine, een hoog cholesterolgehalte, botontkalking, reumatische aandoeningen, HIV-infecties, astma en misselijkheid bij chemotherapie. Het farmaceutisch bedrijf MSD (Merck Sharp & Dohme) is al meer dan 55 jaar actief in Nederland en ontwikkelt en produceert innovatieve geneesmiddelen tegen deze aandoeningen.

16 February 2011 14:35Gewijzigd op 14 November 2020 13:44

MSD, onderdeel van de Amerikaanse farmaciegigant Merck, opende in 1954 een klein verkoopkantoor met tien medewerkers in Amsterdam. Om zelf te kunnen fabriceren, moest MSD uitwijken naar een andere locatie, waarbij de keuze op Haarlem viel. In 1956 ging daar de eerste paal de grond in voor de productieafdelingen en kantoren.

In 2009 fuseerde moederbedrijf Merck met branchegenoot Schering-Plough. Het laatstgenoemde bedrijf had in 2007 Organon overgenomen van Akzo Nobel voor een bedrag van 11 miljard euro. Organon was toen al gevestigd in Oss. Na de fusie tussen Merck en Schering-Plough ging het voormalige Organon verder onder de naam MSD.

Merck heeft na de fusie met Schering-Plough via verschillende dochterondernemingen meerdere activiteiten in Nederland, die verdeeld zijn over drie hoofdivisies. De Merck Manufacturing Division (MMD) heeft grote vestigingen in Haarlem en Oss en is verantwoordelijk voor de productie, verpakking, export en distributie van geneesmiddelen.

MSD is in Nederland een van de weinige internationale farmaceutische bedrijven met productiefaciliteiten. In Haarlem en Oss worden ingrediënten verwerkt in onder meer injectievloeistoffen, tabletten en capsules. Een belangrijk onderdeel van de activiteiten is het verpakken van de geneesmiddelen, inclusief vaccins. De medicijnen worden aan 140 verschillende landen geleverd.

De vestiging in Oss richt zich zowel op productie als op onderzoek en ontwikkeling (Research & Development). De vestiging, onderdeel van Merck Research Laboratories (MRL), is het kenniscentrum voor onderzoek op het gebied van gynaecologie en speelt ook een belangrijke rol op het gebied van immunologie-onderzoek. Binnen het gynaecologieprogramma vindt specifiek kankeronderzoek plaats. Het kenniscentrum heeft verder nieuwe behandelmethoden ontwikkeld op het gebied van onder meer het centrale zenuwstelsel en anesthesie.

De divisie Human Health (HH) houdt zich bezig met medisch onderzoek, marketing, verkoop en informatieverstrekking over geneesmiddelen voor de Nederlandse markt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer