Biefstuk uit een reageerbuis
Waarom een hele stier fokken als het alleen om de biefstuk te doen is? Winston Churchill stelde in 1932 al een vergelijkbare vraag. Het antwoord komt met het nieuwe project van de universiteiten van Wageningen en Utrecht dichterbij. Dat meldde het Wageningse universiteitsblad Resource vorige week.
Het gaat beide universiteiten om het kweken van echt vlees, maar dan zonder koe, varken of kip.
En dat is al geen sciencefiction meer: wetenschappers laten spierweefsel groeien uit stamcellen.
De naam ”kweekvlees” heeft volgens de onderzoekers een hoog Frankensteingehalte. Projectcoördinator Cor van der Weele betitelt het daarom liever als ”in-vitrovlees”.
Volgens de onderzoekers verdwijnen de nadelen van de intensieve veehouderij met kweekvlees: mestprobleem, antibioticaresistentie en dieronvriendelijke huisvesting. Daarnaast valt de milieubelasting van kweekvlees in het niet bij die van de intensieve veehouderij.
Wereldwijd wordt 70 procent van de agrarische grond gebruikt voor de productie van vlees. En de vraag naar vlees blijft stijgen. De zoektocht naar duurzame alternatieven is daarom in volle gang. Van der Weele: „Over vier jaar moet duidelijk zijn of de consument kweekvlees slikt of niet.”