Politiek

SP: naïviteit om Kunduz bijna lachwekkend

DEN HAAG (ANP) – De SP vindt de garanties die het kabinet van de Afghaanse autoriteiten gaat vragen, „bijna te lachwekkend voor woorden”. Op die manier wil Nederland bereiken dat agenten in de provincie Kunduz niet worden ingezet voor de strijd tegen de Taliban, ook niet na hun opleiding die ze krijgen van Nederlandse trainers.

15 February 2011 15:00Gewijzigd op 14 November 2020 13:43
SP: naïviteit om Kunduz bijna lachwekkend. Foto ANP
SP: naïviteit om Kunduz bijna lachwekkend. Foto ANP

De verzekering die het kabinet aan de Tweede Kamer belooft om de politietrainingsmissie volledig civiel te houden, is volgens de SP „een politieke woekerpolis”, zo hield SP-fractieleider Emile Roemer minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) dinsdag voor tijdens het vragenuurtje.

Roemer baseerde zich op berichten in de Volkskrant, waarin agenten in Kunduz zelf aangeven dat ze geen mogelijkheid zien om buiten de strijd te blijven. Ze willen juist tegen de Taliban of terroristen optreden en zullen hun commandant daarin gehoorzamen, meldden ze.

Rosenthal bleef erbij dat het juist daarom belangrijk is een schriftelijke garantie te krijgen. De besprekingen daarover zijn gaande en de Tweede Kamer zal daarover worden ingelicht, zei hij. De bewindsman zei dat het kabinet zich bewust is van de verschillen tussen agenten in Nederland en in Afghanistan. Hij ontkende dat de Nederlandse politietrainers naïef op pad gaan.

Volgens Roemer is het een oorlogsgebied waarin de Afghaanse agenten moeten werken. „Het is vechten of doodgaan, zo simpel is het”, zei hij. Wat de SP betreft, is de steun van de meerderheid in de Tweede Kamer hiermee vervallen. Hij doelde daarmee vooral op de steun van GroenLinks, die alleen akkoord is gegaan omdat er garanties kwamen dat de missie civiel wordt.

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap bevestigen de verhalen van de agenten in de Volkskrant dat de huidige training te paramilitair is. Daarom heeft GroenLinks volgens haar om een „fundamenteel andere invulling” van de opleiding gevraagd en extra garanties geëist.

Sap benadrukte dat haar fractie er scherp op zal toezien of de Nederlandse missie op de afgesproken manier wordt uitgevoerd. Ook wil ze eerst de schriftelijke afspraken daarover met de Afghaanse autoriteiten zien voordat de missie kan beginnen. „Als je er iets wilt doen, dan moet je bereid zijn om voor lief te nemen dat je geen garantie op succes hebt. Als je het niet probeert, dan weet je zeker dat de situatie daar niet verbetert”, zei Sap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer