Transvetzuren verhogen het risico op depressie
Transvetzuren, vooral aanwezig in fastfood, koekjes, gebak en dergelijke, verhogen het risico op een depressie, zo blijkt uit een zes jaar durende studie onder 12.000 hoogopgeleide Spanjaarden. Enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren en olijfolie leken de kans op een depressie licht te verlagen, meldde het online tijdschrift PLoS ONE eind januari.
Tijdens de onderzoeksperiode werden voeding, levensstijl en gezondheid van de proefpersonen met behulp van vragenlijsten geïnventariseerd.
Bij het begin van de studie had geen enkele proefpersoon depressieve klachten. Na zes jaar bleken 657 mensen depressief te zijn.
De wetenschappers ontdekten dat proefpersonen die de meeste transvetten aten tot 48 procent meer kans hadden op een depressie dan mensen die deze vetten niet of nauwelijks nuttigden. „Een significant schadelijk verband”, aldus de onderzoekers. Gezien de opmerkelijke uitkomsten bepleiten de onderzoekers een vervolgstudie ter bevestiging van de gevonden resultaten.