Koningin Beatrix omarmt De Nieuwe Liefde
AMSTERDAM (ANP) – Koningin Beatrix heeft vrijdag De Nieuwe Liefde, een nieuw multireligieus en cultureel centrum in Amsterdam-West, geopend. Ook haar zoon prins Friso was bij de opening aanwezig. Prinses Mabel zou ook komen, maar was verhinderd.
Beatrix opende het gebouw door een digitaal gastenboek te tekenen. Ook las ze twee regels voor van een gedicht van Henriette Roland Holst: „De zachte krachten zullen zeker winnen, naar volmaakte liefde stijgt alles mee.”
De Nieuwe Liefde is een initiatief van dichter, theoloog en priester Huub Oosterhuis en biedt een podium voor onder meer studie, debat, levensbeschouwing, religie, muziek en theater. Er vinden lezingen, debatten, presentaties, concerten, filmvertoningen, poëzievoordrachten en theatervoorstellingen plaats.
„Het moet een huis zijn voor bezield verband waar het woord beschaving opnieuw inhoud krijgt boven de chaos uit”, aldus de 77-jarige Oosterhuis, die daar een paar voorbeelden van gaf. „Beschaving is dat wij proberen een nieuwe toon te vinden en andere omgangsvormen met die velen in Nederland die gevormd zijn door de godsdienst en de cultuur van de islam.” Binnenkort begint dan ook een programmaserie rond de positie van de islam in Nederland.
Meer dan tweehonderd mensen, onder wie prominenten zoals prins Friso, Ruud Lubbers, Herman van Veen en Paul van Vliet, hebben een lijst ondertekend waarin ze zich geestverwant noemen van De Nieuwe Liefde. Ook koningin Beatrix zou een geestverwant kunnen zijn, zei Oosterhuis. „Wij hebben u uitgenodigd om uw eigen stem in het publieke debat, om uw behoedzame maar zeer herkenbare pleidooi voor bezinning, tolerantie, wederzijds respect en solidariteit. Bij de oprichting van dit huis hebben uw woorden ons bemoedigd.”
De Nieuwe Liefde huist in een monumentaal pand uit 1904 aan de Da Costakade dat oorspronkelijk gebouwd is als wijnpakhuis. Later werd het een rooms-katholiek parochiehuis dat bekendheid genoot onder de naam ‘De Liefde’. Na een grootscheepse verbouwing heeft het pand nu een grote zaal voor 230 bezoekers, een kleine zaal voor zestig mensen, een koorzaal, een blibliotheek, een foyer en een besloten restaurant.
Oosterhuis stond in de jaren zeventig aan de wieg van debatcentrum De Balie en richtte in 1989 De Rode Hoed op in Amsterdam.